Seagate виждат голям потенциал за бъдещ растеж в набиращите популярност дронове и роботи, като смятат да започнат да предоставят собствени технологии за съхранение данни, които са оптимизирани специално за тях. Продуктовият мениджър на компанията, Патрик Фъргюсън потвърди тази идея и сподели, че е силно развълнуван от възможностите, които тази нова за нея пазарна ниша предлага. Роботите и дроновете генерират огромно количество информация и от Seagate смятат да позволят на техните собственици да се възползват от нейните иновативни технологии, информира PCWorld.

 

Oт компанията изчисляват, че при стандартен 20-минутен полет един дрон може да запише видео кадри с размер от стотици гигабайти, което налага намирането на ефективно решение за отстраняването на този проблем. В момента тези машини използват масово SD или CompactFlash памет карти, което в повечето случаи не е достатъчно, а възможността за качването на информацията в облачни услуги не е приложима. Основната причина за това е, че няма как толкова много данни да се синхронизират в реално време и от Seagate са на мнение, че със своите SSD и HDD дискове могат да подобрят значително възможностите им за съхранение на данни.

 

По този начин единственото решение е тя да се запазва в устройство на самия дрон и след неговия полет да се качва в облачни услуги или друг външен носител на информация и от компанията вече работят усилено над тази идея. Все още не знаем точно какви ще са първите продукти на Seagate за дроновете и роботите, но с оглед на голямото количество информация, която те генерират вероятно ще са базирани на стандарти като SATA или PCI-Express 3.0. Ще е много интересно да проследим как за в бъдеще ще се развива тази идея и дали наистина представлява толкова примамлива бизнес възможност, колкото компанията очаква.

 

Вижте Seagate ще представят най-бързия SSD диск в света това лято