Seagate се готвят да представят най-бързото SSD решение в света, предава Engadget. Компанията планира още това лято да анонсира SSD диск – готов за масово производство – който поддържа скорост от 10GB в секунда. Ако скоростта се окаже реална, то въпросният диск ще отнеме рекорда от SSD решението, което Samsung представиха миналата година и което е способно на скорост до 5.6GB в секунда.

 

Разбира се, и в двата случая говорим за максимална скорост. Ясно е, че средната скорост на четене и на записване на данни и на двата диска ще бъде доста по-малка. Що се отнася до решението на Seagate, все още нямаме данни за този фактор. Според Engadget, обаче, невероятната скорост на диска е „лоша новина” за нас – масовите потребители. От сайта твърдят, че толкова скоростно решение по всяка вероятност ще бъде предназначено за употреба в центрове за обработка на данни, а не за вграждане в компютрите ни.

 

Още от Digital: Intel и Mircon разработват ултратънки SSD дискове с капацитет от 10TB

 

Така или иначе, новината е вълнуваща и доказва за пореден път колко бързо се развиват SSD технологиите. Някой със сигурност ще изпробва диска на Seagate в по-малка като мащаб среда (например в съвместима дънна платка за компютър), за да докладва за производителността му, но цената на продукта ще бъде толкова висока, че подобна привилегия ще имат само малцина.