Собствениците на смартфони са изложени пред поредната неприятна заплаха, която се казва Scranos. Експертите по сигурността предупреждават, че това е зловреден софтуер, който функционира по доста нетрадиционен начин. Този вирус е в състояние да открадне пароли, потребителски имена и данни за кредитни карти, които се съхраняват в уеб браузъра. Другото приложение на Scranos е, че генерира приходи за своите създатели с кликвания в YouTube, съобщава TechCrunch.

 

Заплахата е идентифицирана за първи път през ноември, но вече се забелязва сериозен ръст в броя на устройствата, които са засегнати. Експерти от Bitdefender са откриватели на Scranos и твърдят, че зловредния софтуер е програмиран да се скрие в системите файлове на Windows и незабелязано да изпълнява предварителните си настройки. Все пак е необходимо потребителите да изтеглят фалшиво приложение, което да инфектира компютрите със Scranos и да ги изложи на риск.

 

Много интересен елемент е генерирането на трафик в YouTube, което заедно с кражбата на лични данни превръщат Scranos в уникален вид заплаха. Всичко това се случва със специални алгоритми, които подмамват уеб браузъра и автоматично абонират потребителите за различни канали и ги кара да кликват върху реклами. Логването във Facebook също е голям проблем, тъй като ще осигури достъп и до данните, които съхранявате в профилите си в социалната мрежа, което може да е доста неприятно.

 

Още от Digital: Кои са основните видове злонамерен софтуер, от които трябва да се пазим