Създателят на Wikipedia вече разкри плановете си да се справи с разпространението на фалшиви новини в интернет. Неговата идея е това да стане с публикации на оригинално съдържание на независими автори и журналисти. Този проект се казва Wikitribune и все още не е набрал такава популярност, както най-голямата онлайн енциклопедия. Въпреки това Джими Уейлс вече работи над нова платформа.

 

Този продукт е кръстен WT:Social и се разработва като алтернатива на социални мрежи като Facebook и Twitter, съобщава Engadget. Съществената разлика е, че платформата на Джейми Уейлс няма да генерира приходи от реклами и от споделянето на личните данни на потребителите. Вместо това WT:Social ще разчита основно на средствата, които хората използващи платформата ще даряват за подобряването ѝ.

 

Алгоритмите на платформата ще дават приоритет на новото съдържание, а не на най-коментираните постове, както е при Facebook и Twitter. Първоначално няма да има "Upvote" бутон, но е възможно да се добави на по-късен етап. Джейми Уейлс определи малките общности от хора, като водещ приоритет на WT:Social. Социалната мрежа е безплатна и вече се използва от около 50 хил. потребители, a амбицията e техния брой да продължи да се увеличава.

 

Още от Digital: Нова технология може да запази цялото съдържание на Wikipedia в ДНК молекула