Corning e името на компанията, която разработва защитните стъкла Gorilla Glass, които се използват от стотици милиони устройства по цял свят. Този продукт е неизменна част от смартфоните, който на практика няма реална алтернатива. Всяка версия на Gorilla Glass е по-издръжлива и обещава да спести на потребителите излишни средства за ремонт на дисплеите.

Сега компанията отново привлича вниманието ни, но със съвсем различна разработка, която се казва Corning Guardiant. Всъщност под това име се крие специална боя, която може да неутрализира патогени като коронавируса. Самият разтвор е базиран на медна основа и показва 99.9% ефективност в убиването на бактерии и вирусите, които попаднат на повърхността.

Вече са подадени официално документи до регулаторите, които да позволят стартирането на продажбите на пазара. Corning Guardiant е съвместен проект между специалисти на Corning и учени от PPG, съобщава BGR. В контекста на пандемията от коронавируса определено можем да очакваме уникалната боя да се превърне в хит на пазара.

 

 

Всички знаем, че един от най-лесните начини да се заразим с инфекцията е да докосваме замърсени повърхности. В този случа рисковете за здравето са по-малки, отколкото вероятно си представяте, но все пак са реална заплаха. Инженерите на Corning знаят, че COVID-19 може да оцелее на повърхности от часове до няколко дни.

Това ги вдъхновява да предложат собствено практично решение. За разлика от други компании, експериментиращи с плазма и UV светлина от Corning лансират различна идея. Компанията успява да създаде разтвор боя, който унищожава 99.9% от бактериите за по-малко от два часа, което е доста впечатляващо постижение.

Още по-любопитното е, че боята продължава да осигурява защита, дори след като компанията провежда симулации, които са еквивалента на шест години употреба. Уникалното покритие може да функционира, както на мокри така и на сухи повърхности.

Corning прибягват до специално медно съединение, за да достигнат впечатляващата ефективност на новия продукт. Ако всичко върви по план и се получат необходимите разрешения боята ще се продава на пазара с името Copper Armor.

 

Още от Digital: Кога ще се преборим с COVID-19, според Бил Гейтс