Учени от университета Уисконсин в САЩ, създадоха Smart тоалетна, която може да взима проба от това което разтоварвате в нея и автоматично да прави анализ, благодарение на който да можете да следите подробно за здравословното си състояние.

 

 

По информация публикувана в официалната страница на университета (UNIVERSITY of WISCONSIN–MADISON), двамата учени Joshua Coon и Ian Miller събрали в продължение на 10 дни 110 образеца  урина, като на бази това успели да дадат точна информация за хранителният режим и физическите натоварвания, които са имали в тези дни участващите в експеримента. От което пък са проследили ефекта на метаболизма от физическите упражнения и времето за сън, различните видове храна и употребата на определени лекарства.

 

 

За сега Smart тоалетната е свързана с външен компютър, но идеята е за в бъдеще мини компютър да бъде вграден в самата нея. Така и цената на устройството ще спадне значително, защото по думите на създателите му, в момента тя е доста висока.

 

 

Идеята за умните тоалетни не е от вчера, вече успешните и не чак толкова успешни опити за създаване на такива са десетки. Дори още през 90-те години на миналия век в анимационният сериал "Simpson family" имаше епизод с японска Smart тоалетна.

В наши дни последният опит, който ще причислим към успешните е на китайският технологичен гигант Xiaomi, който представи Smart WC което се управлява посредством смартфон и фирмената екосистема Mi Home. Тоалетната има вградено биде, налягането и температурата на водата в което се регулират от смартфона. Настройка може да се прави и на температурата на тоалетната чиния.

 

 

Smart тоалетната на Xiaomi няма казанче, а има специална система за директно впръскване на водата, която намалява разхода до 4.3 литра, което е наполовина спрямо разхода на стандартните казанчета. Цената на умната тоалетна е около 730лв. в Китай .

 

Прочетете още: 5 приложения за Android, които си заслужава да пробвате тази седмица