Карлос Мастрангело е професор по компютърни науки в University of Utah, който намери интересен начин да сложи край на проблемите със зрението. След определена възраст на повечето хора започва да им става по-трудно да фокусират определени обекти и дори да четат вестник. Единственото решение за тях е да носят специални очила, което създава доста неудобства в определени ситуации. Мастрангело решава да се довери на модерните технологии и създава собствени смарт очила.

 

Неговото устройство разполага със специални течни лещи, които автоматично фокусират върху нещата, които техния собственик гледа. По този начин хората, които страдат от заболявания като пребиопия няма да има се налага постоянно да ги слагат и свалят от очите си, предаде TheVerge. Иноватините смарт очила използват специален сензор в основата на рамката, който изчислява разстоянието между потребителите и обектите, чрез инфрачервена светлина. След това тези данни променят извивката на течните лещи, за да извършат фокусирането.

 

Курватурата контролира фокусното разстояние по начин, който имитира същия процес в човешкото око. Според официалните данни са необходими едва 14 милисекунди, за да може очилата да променят фокуса. Вградената батерия осигурява повече от 24 часа време за работа с едно зареждане, което е достатъчно да ги носите цял ден. Мастрангело вече работи над ново поколение на устройството, което ще разполага с камера и ще може да следи движението на очите, за да бъде още по-прецизно. Цената им ще бъде от порядъка на $500-$1000.

 

Вижте как Google разработва очила, които обединяват реалния и виртуалния свят