Технологиите започнаха да променят начина, по който изглеждат домовете ни, като в момента повечето системи за сигурност са твърде скъпи или трябва да бъдат фиксирани на определена позиция. Свързаните към интернет камери са ефективно решение, но може да изглеждат доста подозрително за гостите, които очаквате, а и винаги крият риска някой да ви шпионира. Компания с името Xandem смята, че са открили начин как да се справят с тази ситуация с разработването на собствена система за сигурност, която не използва нито една камера, предаде Ubergizmo. 

 

Вместо това тя разполага с комбинация от сензори за движение и безжична мрежа, която гарантира комуникацията между тях и по този начин може да ви предупреди за евентуални нарушители, докато се намирате извън дома си. Другата любопитна подробност е, че те използват специална радио честота, с която могат да излъчват сигнали дори през обекти и са толкова малки като размер, че шанса да бъдат забелязани е нищожен. Системата на Xandem предлага и възможността да следите в реално време движението в къщата ви през интернет и да разбирате дали хората в него са членове на семейството или не. 

 

Компанията смята да предложи на потребителите си възможност за избор на две конфигурации, които имат съответно 10 или 15 сензора, в зависимост колко голямо пространство искате да следите. Първата от тях ще струва около €450, докато втората ще се продава на цена €540, като доставките се очаква да стартират през втората половина на следващата година. Идеята да следим домовете, когато ни няма със сензори, които заместват класическите камери е доста интересна и ще е любопитно да видим дали системата на Xandem ще се превърне в хит сред потребителите. 

 

Вижте шест причини да искате да имате интелигентен дом