Вероятно сте гледали научно-фантастични филми, в които хората имат супер способности и много по-добро зрение, позволяващо им да виждат дори при пълен мрак. Подобни сюжети не са единствено част от холивудски продукции, тъй като вече намират сериозно приложение в различни научни проекти. 

Така например екип от учени на Hong Kong University разработват прототип на роботизирано око, което евентуално да се използва от бъдещо поколение хуманоидни роботи. Все пак интеграцията на подобен модул има потенциала да се използва за възстановяване на зрението на хора, които изпитват подобни проблеми. 

Роботизираното око е кръстено с името EC-Eye, което е съкращение от "ElectroChemical Eye". Неговите размери са идентични с тези на очната ябълка на хората, което важи и за формата му. Създателите на прототипа също така твърдят, че той използва сноп от светлочувствителни нанопроводници, като ретина и зрителна кора.  

Биологическите прилики между роботизираното око и реалното зрение на хората, oбаче приключват дотук, съобщава TechSpot.

 

 

Учените смятат, че устройството притежава нужните характеристики да бъде още по-чувствително дори от човешкото око. Това би позволило да виждаме много по малки обекти, на по-голямо разстояние. 

Другото предимство на EC-Eye e, че е в състояние да прави разлика между видимия и инфрачервения спектър. Eдна от следващите идеи на учените е да имплантират роботозираното около в реални пациенти. 

Добавянето на ЕC-Eye от една страна ще ускори процеса на възстановяване, но дори може да им придаде свръхчовешко зрение, включително и възможността да виждаме добре в тъмното. Плановете предвиждат и разработката на хуманоидни роботи, които използват EC-Eye. 

Със сигурност това е още по-безопасно от вграждането на роботизираното око в човешкото тяло, като допълнителните тестове могат да подобрят още повече работата на EC-Eye. В настоящият си вид ретината се състои само от 100 нановръзки, но дори това е достатъчно окото да разпознава някои букви от азбуката, като "E", "I" и "Y". 

Teпърва ще се провеждат още тествове с EC-Eye.

 

Oще от Digital:  Учени създадоха за първи изкуствена реплика на човешкото око върху компютърен чип