Графенът е впечатляващ материал и е само въпрос на време да ни позволи да създаване по-добри батерии и дисплеи, но също да промени дизайна на мобилните устройства и да навлезе в много други индустрии, заради невероятните си качества. Сега разбираме за поредният експеримент на учените с него, като този път те успяват да пластмасата милиони пъти по-устойчива на влага, в сравнение със сегашните продукти. Благодарение на този нов материал от графен те се надяват да отстранят напълно най-големия проблем на пластмасовите опаковки, а именно, че пропускат влага, което може да наруши целостта им, предаде DigitalTrends.

 

В момента електронните устройства могат да издържат на много малко количество водни пари от порядъка на 10-6 грама на квадратен метър всеки ден и това може да нанесе сериозни поражения върху тях, ако се съхраняват в подобна обстановка за дълъг период от време. Изследователите насочват вниманието си към графена, за да създадат изцяло нов вид пластмасов материал, с който напълно ще отстранят този проблем, тъй като е милион пъти по-издръжлив на влага от всички сегашни продукти. Припомняме ви, че този материал се състои само от един слой въглеродни атоми свързани плътно помежду си в шестоъгълна решетка и се отличава с невероятна здравина и електропроводимост.

 

Екипът от учени използват графен, който поставят към допълнителен полимерен филм и използват специален процес, който би улеснил максимално серийното производство на този материал. Досегашните експерименти показват не само добра устойчивост на влага, но също и висока ефективност, а факта, че той е евтин за създаване се очертава като другото му предимство. Въпрос на време е да разберем какви други приложения те ще открият на тази нова субстанция, като засега ще са необходими няколко години преди тя да започне да се използва в реални продукти на пазара.

 

 

Вижте учени откриха как да създават графен в големи количества