След като голяма част от световният пазар на електроника се състои от хибридни устройства, в последновреме се появи една нова тенденция. Това са модулните устройства. Digital.bg вече ви запозна подробно с първият в света модулен смартфон в лицето на LG G5, неотдавна тествахме и първият таблет представител на тази нова концепция - Lenovo ThinkPad X1 Tablet. Какво следва - модулни автомобили? Защо не, идеята звучи яко.

 

 

В онлайн платформата за финансиране на какви ли не шантави проекти Kickstarter, попаднахме на нещо интересно. Първият в света модулен дрон който носи името Airblock. Той има едно основно тяло, към което могат да се свързват на магнитен принцип шестоъгълни двигатели. Стандартният вариант е от общо 6, но на теория с подходящата батерия, броят им може да нарасне в пъти.

 

 

Какъв е основният проблем на класическите дронове? От колкото и здрави материали да са направени те, при изтощаване на батериите или внезапна повреда, след последвалото падане от не малка височина, те се разбиват. Разбира се различните марки предлагат какви ли не решения - като умни системи за приземяване преди батерията да се изтощи напълно, парашути и въздушни възглавници. Тук концепцията на Airblock превъзхожда конкурентите си по още нещо - когато падне на земята от високо, той просто се разглобява на съставните си част, след което лесно може да бъде сглобен отново. Конструктивните му елементи от своя страна пък са проектирани така, че да не могат да се повредят следствие от падането.

 


Освен като летящ дрон, Airblock може да се използва и като нестандартен трансформър който получава различни форми и начини на предвижване, включително и по вода, защото системата е водоустойчива.

 

Цена

Управлението става посредством смартфон или таблет, чрез Bluetooth връзка с дрона. Премиерната цена на Airblock е 178лв.

 

Вижте още: Huawei nova Plus - Хардуер и тест на камерата