В последните години учените от цял свят направиха впечатляващи научни пробиви по отношение на начина, по който може да абсорбираме светлината на молекулярно ниво. Разработването на подобна технология е важно, тъй като може да допринесе за подобряване на ефективността на соларните панели, скоростта на фиброоптичните мрежи, бързината на компонентите в мобилните устройства и много др. Екип от изследователи на University of Science в Саудитска Арабия създадоха уникален материал от въглеродни нанотръби, който е в състояние да погълне почти пълното количеството светлина, което достигне неговата повърхност, информира Gizmodo.

 

Химичната му структура включва низове от миниатюрни нанотръби с формата на сфера, върху всяка, от които е разположен нано-цилиндър и те го определиха като „най-черния материал“ прозвеждан от човек досега. Тестовете им в лабораторни условия показват, че той успява да абсорбира между 98 и 99% от видимата светлина в целия спектър от зрителни ъгли, между 400 и 1400 нанометра. Най-важното постижение на екипа от учени, които го разработват е, че прави това независимо от ъгъла или поляризацията и така поглъща с 26% повече светлина от всеки друг известен материал досега.

 

Любопитното е, че вдъхновението за този продукт идва от специален вид бръмбар „White Cyphochilus Beetle”, който грабва вниманието им със сложната си кристална структура, която демонстрира изумителна ефективност при поглъщането на светлина. След това те се опитват да я възпроизведат по най-цялостен възможен начин с добавянето на серия от пукнатини и неравности, които не позволяват лъчите да се отразяват навън и изглежда че най-накрая усилията им са се отплатили по най-добър начин.

 

Вижте как графенът ще промени дизайни на мобилните устройства