Изследователи проведоха интересно проучване, което доказа, че в Китай са използвали усъвършенствани техники за производство на бира още преди 5000 години. Заключението им е направено на базата на керамични останки, в които откриват не само доказателство за древна форма на напитката, но също и рецепта. В нея е описан метод за производство на бира от просо, ечемик и грудки на някои растения. Цяло хилядолетие по-късно подобни техники стават известни на европейския континент. 

 

Екип от студенти на Stanford University се заеха с амбициозната задача да пресъздадат пенливата течност по начина, който е описан в античната рецепта, предаде SlashGear. Все пак вкуса на бирата, която произвеждат е коренно различeн от съвременната ни представа за тази напитка. Съставките описани в рецептата я правят по-сладка и не толкова газирана, в сравнение със сегашнoто схващане за бирата. Това се дължи на факта, че е произведена от нефилтрирани зърна.

 

Tехнологията на създаване е доста различна от сегашните производствени методи. Една от малкото прилики е свързана с използването на ечемик. Самите зърна са разположени в специален контейнер и са покрити с вода, докато покълнат. Следващата стъпка включва смилане и загряването им в продължение на един час. Ферментацията продължава около две седмици. Някои от пробите имат лош дъх, докато другите са твърде сладки. Все пак този експеримент на студентите е доста интересен.

 

Вижте седем твърдения за бирата, на които не трябва да вярвате