Китайският производител е една от най-големите технологични компании в света. Въпреки това Huawei са поставени в нетрадиционна ситуация, която ги превръща в заложник на политически интереси. Обтегнатите отношения между Китай и САЩ отдавна не са тайна за никого и вече доведоха до въвеждането на взаимни търговски санкции между двете страни. 

Едва ли има съмнение, че Huawei е най-засегнатият производител от рестрикциите. Още през май бе въведена безпрецедентната забрана за търговия на компанията с американски хардуер. Това създаде невероятни проблеми, тъй като лиши потребителите от достъп до приложенията в Google Play и Android. 

Huawei е технологически гигант с впечатляващи възможности, който може да си позволи специфична ситуация в продължение на няколко месеца. За съжаление старта на новата година задълбочи проблемите им, а само преди ден ви съобщихме, че САЩ удължава търговските санкции срещу Huawei с още една година.

Това означава, преди края на май 2021г. ситуацията за китайския производител няма да се нормализира освен временните спирания на забраната.

 

 

Сега разбираме, че проблемите за Huawei стават още по-сложни, тъй като правителството на Доналд Тръмп е въвело и забрана за доставка на хардуер към компанията. 

По този начин, американските партньори на Huawei не могат да продават своите процесори, контролери и други модули. Решението на Министерството на търговията в САЩ е окончателно обхваща всичките 114 дъщерни дружества на китайския бранд.

Официалните мотиви на властите са съображения за сигурност, които бяха използвани като предтекст и за настоящите обвинения срещу Huawei. Сегашното решение е неприятно, тъй като ще засегне и TSMC, които произвеждат над 90% от процесорите на Huawei от последно поколение. 

Тази компания, обаче си партнира с Applе и други американски брандове в технологичния сектор. При всички положения сегашното решение на САЩ ще изостри допълнително с режима в Китай. Остава да видим как дипломацията може да окаже влияние върху плановете на някои от най-големите компании в индустрията.

Едва ли ще отнеме много време преди Китай да наложат ответни санкции. 

Oще от Digital: Новото предизвикателство на Huawei се казва SpeakImagination (Видео)