Обтегнатите отношения между Китай и САЩ продължават да оказват силно влияние върху технологичната индустрия. Много скоро търговската война ще навлезе в изцяло нова фаза, която ще има още по-директно влияние върху самите потребители. Администрацията на Доналд Тръмп въвежда по-високи тарифи за внос на стоки от Китай, чиято стойност възлиза на милиарди долари. Увеличението е с допълнителни 15%, съобщава CNBC.

 

Toва означава, че всички стоки произведени от Китай, които достигат до американския пазар ще са по-скъпи с още 15%. В крайната сметка тези процеси ще допринесат до изкуствено поскъпване на продукти в ключови сфери, сред които и потребителската електроника. Специалисти на Consumer Tech Association (CTA), които представляват над 2000 различни компании смятат, че най-сериозно новите тарифи ще се усетят в края на годината.

 

 

Според тях увеличението няма да е толкова осезаемо в първите дни след въвеждането на митата. Със сигурност, обаче умните джаджи и хардуера, който идва от Китай ще стане по-скъп през ноември. Кулминацията ще бъде празничният сезон в края на годината. Изчисленията показват, че тарифите ще обхванат стоки за $52 млрд., като смарт часовници, фитнес тракери, фотоапарати, компютри, литиево-йонни батерии и др.

 

Още от Digital: САЩ отлагат тарифите за произведените смартфони, лаптопи и конзоли в Китай до 15 декември