Специфичната ситуация около Huawei в световния пазар на смартфони изглежда ще продължи още поне няколко тримесечия. Причината е, че американският президент Доналд Тръмп официално удължи продължителността на търговските санкции срещу китайския производител до май 2021г. 

Това означава, че в следващата година Huawei няма правото да доставя и продава хардуер и телекомуникационно оборудване на американските си партньори. Въвеждането на тази санкция е направено от съображения за "национална сигурност" и възможността устройствата на Huawei да се използват за шпиониране от китайското правителство. 

Припомняме ви, че търговските санкции на САЩ срещу компанията започнаха през май 2019г. и няколко пъти бяха временно спирани за кратък период от време. Последното отлагане и премахване на търговските забрани бе извършено за срок от 45 дни и приключи на 15 май, съобщава TheVerge.

Преди това САЩ позволи временно Huawei да възстановят доставките за своите американски партньори през август и ноември. Сегашното решение на практика ще изключи напълно Huawei от възможността да участват в изграждането на 5G инфраструктурата на територията на САЩ.

 

 

Tърговските санкции на американското правителство срещу Huawei имат най-силно проявление на пазара за смартфони. През последните месеци компанията е поставена в доста неравностойна позиция, спрямо своите конкуренти. Невъзможността да поддържа нормални бизнес отношения с американските IT гиганти доведе до отнемането на лиценза им за Android. 

Новите устройства на Huawei не предлагат и достъп до популярните приложения на Google, като Google Maps, Google Chrome, Google Services и др., които са част от т.нар. Google Mobile Services (GMS). Tова е сериозен проблем за опитите на Huawei да изпреварят Samsung, тъй като ограничава възможностите им за продажба на европейския пазар. 

Кoмпанията има силно присъствие в Китай, където местните потребители не зависят толкова много от Google. Всички тези процеси вече принудиха Huawei да започнат да работят над собствени алтернативи на мобилните услуги на Google. Стратегията им в мобилната индустрия ще е все по-силно обвързана с App Gallery, HMS и HMS Core.

Удължаването на санкциите от правителството на Доналд Тръмп със сигурност ще ускори изграждането на мобилна ескосистема от приложения и услуги от Huawei. 

 

Още от Digital: САЩ искат да саботират доставките на чипове на Huawei, като атакуват TSMC с нови правила