Китайският производител се очаква да получи правото да купува хардуерни компоненти от американските си партньори за допълнителни 90 дни. Удължаването на този период ще бъде потвърдено официално от Министерството на търговията на САЩ, което ще се случи в кратки срокове. Това решение ще позволи на Huawei да обслужат сегашната си мрежа от бизнес клиенти и ще е възможно, чрез предоставянето на "временен лиценз" с продължителност от три месеца.

 

Припомняме ви, че компанията вече получи правото да доставя хардуер от американските производители през май, като споразумението изтича на 19 август. Преговори на високо равнище, в които участват президентите на САЩ и Китай ще гарантират, че този период ще бъде удължен с още три месеца. По този начин Huawei ще могат да осигурят необходимата техническа поддръжка на настоящото телекомуникационно оборудване и да предоставят софтуерни ъпдейти за смартфоните си.

 

 

Предоставянето на временен лиценз на Huawei е част от агресивната стратегия на САЩ да договорят по-добри условия в търговските преговори с Китай, предаде Reuters. Трябва да отбележим, че компанията все още не разполага с правото да доставя компоненти от американски производители за нови продукти и устройства. Huawei могат да го правят единствено за сегашната си мрежова инфраструктура и съществуващите модели Android смартфони, които вече се продават на пазара.

 

Още от Digital: Huawei са сключили 50 договора за изграждането на 5G мрежи и 28 от тях са в Европа