Xiaomi са постигнали ключово споразумение с представители на американското правителство. Усилията на компанията и активната комуникация с властите доведоха до ново решение на държавната администрация на САЩ. Разговорите са убедили правителството, че Xiaomi трябва да бъде извадена от т. нар. "черен списък".

Припомняме ви, че бившия президент Доналд Тръмп предприе мерки срещу китайския производител в началото на годината. Обвинението, че Xiaomi е компания на комунистическия и военен режим в Китай дори доведе до дело на компанията срещу правителството на САЩ. Това се случи след като Министерството на отбраната издаде заповед Xiaomi да попаднат в "черния списък".

Санкцията има икономически параметри, тъй като не позволява да бъдат обект на инвестиции от американски граждани и дружества. Съдебният иск на Xiaomi, обаче изглежда ще даде резултат, тъй като Министерството на отбраната на САЩ вече е е потвърдило, че е необходимо издаване на заповед, която да премахне санкциите срещу компанията.

 

 

Двете страни изглежда са постигнали споразумение, което ще спести бъдещи затруднения за бизнеса на Xiaomi в страната. Очаква се официално изявление и потвърждение от американското правителство да бъде направено на 20 май, съобщава AndroidAuthority.

Юридическият екип на компанията защити своята позиция, обявявайки, че Xiaomi е независима компания, която се търгува публично на борсата. След това се стигна до временно разпореждане, което предшества сегашното решение. Информацията се отрази положително на стойността на акциите на Xiaomi на борсата със 6.7%.

Американският окръжен съдия Рудолф Контрерас заяви, че Xiaomi вероятно ще спечелят пълната отмяна на забраната, издавайки първоначално разпореждане, за да попречи на компанията да понесе „непоправима вреда“. Американският пазар има стратегическо значение за всеки производител на смартфони.

Положителното развитие на казуса със сигурност ще предостави още по-разнообразни и гъвкави възможности за бизнес на Xiaomi в САЩ.

 

Още от Digital: Xiaomi е на трето място в света по доставки на смартфони за първото тримесечие на 2021г.