Китайският гигант се озова в центъра на мащабния търговски и политически конфликт между САЩ и Китай. Администрацията на Доналд Тръмп вече наложи серия от санкции срещу Huawei, които възпират нормалните им бизнес операции. С течение на времето, обаче ситуацията ескалира и доведе до блокиране на голям брой компании от двете страни.

Въпреки това Huawei остават най-засегнати от тази политика на САЩ и Китай. Забраната да използват Android и да не представят устройства с достъп до Google Play бе само началото. След това компанията бе изключена от веригата за доставки, което на практика не им позволява да създават собствен хардуер, както и да купуват компоненти от американските си партньори.

САЩ издадоха временни лицензи на някои производители, с което за кратък период от време възстановяват нормалните отношения между Huawei и технологичните компании в страната. Все пак това е единствено временно решение, което няма да отстрани напълно проблемите, пред които е изправена компанията.

 

 

Неприятната новина за китайския производител е, че държавната администрация в САЩ отново е издала забрана за продажба на хардуер на големи производители в страната. Това означава, че големи доставчици на хардуер като Intel не могат да извършват доставка на компоненти за Huawei.

Конкретният списък включва и други имена, което ще затрудни сериозно опитите на компанията да се конкурира през 2021г. Блокирането на доставките на Intel не е единствената санкция предприета срещу компанията, информира Reuters. Aмериканското правителство планира и допълнителни действия срещу Huawei.

Според наличната информация САЩ ще откажат издаването на десетки нови лицензи на компании, които опитват да преодолеят ограниченията, за да търгуват с Huawei. През последните дни са отнети поне осем лиценза на четири различни бранда, които желаят да продават хардуер на компанията.

Всичко това ще постави много въпроси за бъдещето на Huawei и възможностите им да представят нови устройства на пазара. Няма да е изненадващо, ако на свой ред Китай не въведат допълнителни търговски санкции срещу САЩ.

 

Oще от Digital: Създателят на Huawei очаква Honor да бъде по-успешен бранд през 2021г.