Държавната администрация на Доналд Тръмп обмисля възможността да добави още една голяма компания от Китай в т.нар. "черен списък". В случая става въпрос за SMIC, които са най-големият производител на чипове в страната и скоро могат да станат обект на търговски санкции от страна на САЩ.

Вече е започнало разследване на специалисти на Министерството на отбраната, които трябва да преценят дали SMIC да се превърнат в следващата жертва на конфликта с Китай след САЩ. Ако това се случи американските компании ще могат да продават своите технологии на SMIC единствено след като получат специален лиценз от правителството. 

Въвеждането на рестрикции срещу SMIC може да се отрази сериозно на веригата за доставки и да повлияе негативно на производството на CMOS сензори, интегрални схеми за управление на захранването, сензори за пръстов отпечатък и др.

Основните партньори на SMIC също ще бъдат афектирани от евентуални санкции на правителството на Доналд Тръмп, съобщава mspoweruser.

 

 

Aгресивната стратегия на САЩ е причината в момента да има повече от 275 компании от Китай, които са включени в "черния списък" за търговия. Използването на санкции създава сериозни затруднения за IT компаниите в страната и влияе негативно на конкурентноспособността им на световния пазар. 

На този етап няма официално потвърждение дали SMIC ще стане обект на бъдещи санкции. Подобни действия няма да позволят на Huawei и производителите, с които работят да им продават хардуер без съответните лицензи. Така например след дни изтича срока, който TSMC има преди да спре доставките на процесори за Huawei Mate 40. 

Това ще се случи на 15 септември. Припомняме ви, че SMIC е един от големите партньори на Huawei. Kонкретните причини за обмисляните санкции не са публикувани, но вероятно са свързани с предполагаемите връзки между компанията и китайското правителство.

Подозренията за шпионаж са в основата на целия конфликт и продължаващите влошени търговски отношения между Китай и САЩ.

 

Още от Digital: Китай разработват нова технология, с която да станат лидер в производството на 5G процесори