Търговските санкции, които наложи САЩ срещу Huawei са безпрецедентни и продължават да ограничават бизнес операциите на компанията. Китайският производител разчита предимно на лоялната база от фенове в родината си, за да продължава да бъде конкурентен. Вече ви съобщихме, че Huawei ще изпреварят Samsung по продажби на смартфони и през второто тримесечие на 2020г.

Това е категорично доказателство за подкрепата, която получава компанията в Китай. Още през май стана ясно, че Huawei ще бъдат принудени да спрат доставките на процесори от TSMC. Причината са поредните санкции наложени от американското правителство, които имат за цел да лимитират възможностите на компанията да си осигури достатъчно процесори за предстоящата си серия от смартфони.

Ако Huawei не може да работи с TSMC в създаването на процесорите Kirin е нужно да потърси друг производител, с който да си сътрудничи и не е изненадващо, че компанията се насочи към MediaTek. Плановете на китайския гигант, обаче отново ще трябва да се променят. 

 

 

Според данни на CSLA вече са предприети действия, които да въведат ограничения в доставките на MediaTek за Huawei. Припомняме ви, че е необходимо производителите да получат лиценз от американското правителство, за да избегнат настоящите санкции. 

Издаването на подобен документ, обаче зависи изцяло от САЩ и позицията, която поддържат. От друга страна MediaTek биха могли да се превърнат в най-големия доставчик  на процесори на Huawei, ако не са обект на лимитации. 

Ситуацията е доста комплицирана и се твърди, че Министъра на икономиката на Тайван е бил помолен от американски представители да помогне във въвеждането на лимитациите срещу MediaTek. Все пак Huawei са инвестирали сериозни средства за изграждането на верига за доставка на хардуер. 

От компанията ще осигурят необходимия брой процесори за премиерата на Huawei Mate 40 през октомври, но ще трябва да решат дългосрочно проблема с американските власти. Qualcomm също се опитват да получат лиценз, за да доставят процесори на Huawei.

 

Oще от Digital: Huawei преговарят с MediaTek за покупка на процесори произведени от TSMC