Google Play и App Store предлагат най-разнообразната колекция от мобилни приложения в индустрията. Независимо от личното предпочитание за смартфон с Android и iOS е факт, че това са двете най-развити екоситеми. Двете компании също така полагат много усилия, за да гарантират сигурността на своите потребители.

Филтрите на Apple и Google блокират зловредни приложения и разпространението на вируси в Арp Store и Google Play. Разработчиците също така трябва да спазват определени изисквания и да се съгласят да предоставят 30% от приходите си, за да качват своите заглавия в онлайн магазините на Apple и Google.

Това условие е в основата на конфликта с Epic Games, които са създатели на играта Fortnite. През последните месеци се увеличава броя на разработчиците, които са недоволни от тази стратегия.

 

 

Американски политици от двете водещи партии в страната комбинираха усилията си в създаването на интересен законопроект. В него е заложена идеята да се ограничи контрола на Google и Apple по отношение на мобилните приложения. Тяхното предложение е да се предприемат законодателни действия, с които да се позволи на разработчиците да използват собствени системи за плащания.

Предвидена е и забрана магазините за приложения да не използват непублична информация, за да се конкурират с тях. В момента разработчиците на iOS и Android нямат друг избор, освен да използват платежната система на Apple или Google за своите приложения.

Това от своя страна означава, че при въвеждане на алтернативно решение няма да се налага разработчиците да плащат от своите приходи за покупките на потребителите.

 

Още от Digital: Защо се случва някои приложения да изчезват от Google Play и Аpp Store