Как ви звучи – българска машина с два 18-ядрени процесора и 1 TB DDR4 RAM памет. Не…това не е шега, такова устройство не просто съществува, а екипът на Digital.bg имаше удоволствието да разгледа, тества и сподели с вас преките си впечатления от него. В това видео ревю, ще ви представим най-добрата сървърна система на PERSY от марката STINGER, която можем да срещнем на пазара към днешна дата.

 

Преди малко казахме „българска”, да Persy е компания която е основана преди ¼ век в България. Не малко време, в което е системен интегратор и производител на висококачествени сървърни и компютърни системи. Годишните продажби са постоянни и надвишават 1200 сървъра. Любопитен факт е, че специалистите от фирмата създават една комплексна услуга която на практика проследява целият процес, до придобиване на крайното устройството. От проучване и формулиране на изискванията, през проектиране и изработване на системите в собствена лаборатория до пълната им интеграция. Точно такъв е и случая с тестваната от нас сървърна система. Тя, както и всички други сървъри на Persy преминават 72-часови изпитания за надеждност и чак тогава се продават с 3-годишна гаранция под търговската марка „STINGER”, която също е собственост на Persy. В това време поддръжката на български език е 24/7. Persy също така могат да се похвалят, че са единственият платинен партньор на Intel за сървърни решения в България. По редица спечелени обшествени поръчки, те доставят техника на лабораторията на ЦЕРН в Швейцария.

 

Е, време да надникнем в това високотехнологично бижу. Сигурно ви е интересно какъв е всеки един от компонентите които правят тази компактна кутия с висока степен на интеграция…най-производителната двупроцесорна система правена до сега. Централните процесори са два - Xeon E5-2699 v3. Всяко CPU е с цели 18 физически ядра, които чрез Hyper-Threading („хайпър трединг“) технологията на Intel могат да обработват до 36 нишки едновременно или общо 72… за двата процесора. Кешът е на всеки процесор е 45MB Level 3, а тактовата честота между 2.3 и 3.6 GHz… в зависимост от натоварването. Представете си колко ли е RAM паметта?! При всички случаи предположенията ви не са верни – творението на Persy разполага с цял 1TB. Чудовищен потенциал! Дисковата памет е хибрид между HARD дискове и SSD. Тя може да достигне до 48TB! Ако се използва външен сторидж това число ще нарасне още няколко пъти.

 

Тестваният от нас сървър на Persy от марката Stinger …е подходяща за интензивни изчисления и не само е най-доброто на пазара в момента! В следващите години напред се очертава той да се справя отлично в приложенията, тъй като подлежи на ъпгрейд. Така че първоначалната немалка инвестиция определено е оправдана и ще ви се отплати.