Вижте още видео ревюто на Nokia 5.4 - Смартфон с красив дизайн, добри технически характеристики и ниска цена

 

Със сигурност ако сте на над 30-годишна възраст сте използвали пословично здравите GSM-и на Nokia. По традиция смартфоните на по онова време изцяло финландската компания са интересни и любими на голяма част от българските потребители. За тях Nokia беше еквивалент на качество.

Използваме минало време, защото в периода, Nokia използваха операционната система на Microsoft, смартфоните ѝ рязко загубиха от популярността си заради редица проблеми. За щастие обаче компанията взе едно много правилно за развитието си решение и след като стана собственост на HMD Global, започна да използва Android операционна система за софтуера на устройствата си. Още си спомняме 2017 година, когато ви показахме първият смартфон на Nokia с Android - Nokia 3. Това беше повратна точка в развитието на компанията и в следващите почти 4 години, Nokia отново започна да се изкачва бавно нагоре.

Вече видяхме няколко подред поколения модели в редиците на бранда, като много важна част от стратегията на Nokia е, че не залага само на топ флагмани, но и на ценово достъпни устройства, които са предназначени за масовият и не толкова претенциозен потребител. Най-добре балансирана в това отношение е серия 5, която се пада точно по средата в йерархичната класация на моделите на Nokia. През годините петицата има общо 4 поколения, като при тях се наблюдава нещо много интересно. Понякога следващото поколение отстъпва на предшественика си по някои показатели или пък става много силно в едно, но по-слабо в друго нещо.

Накратко първият Nokia 5 имаше 5.2" дисплей с HD резолюция и Gorilla Glass. 8-ядрен процесор Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430, 3GB RAM, 13MP основна и 8MP предна камери, а батерията му беше 3000mAh. Неговата премиерна цена беше 390 лева.

 

 

На следващата година Nokia представиха наделдникът Nokia 5.1 при който дисплеят беше порастнал до 5.5" и веч имаше FHD+ резолюция. Процесорът беше MediaTek Helio P18, а RAM паметата и предната камера останаха без промяна. Основният сензор нарастна до 16MP, а зарядът на батерията спадна на 2970mAh. Тук цената при премиерата на модела през Септември 2018 година в България е съвсем малко по-висока от тази на предшественика му – 400 лева.

 

 

Първият модел със съвременният разчупен дизайн на Nokia и с Notch дисплей е Nokia 5.3. Да, Nokia изпуснаха поколение носещо името 5.2. Тук изведнъж рязко дисплеят нарастна до 6.55", но пък резолюцията му спадна на HD+. Процесорът отново стана Qualcomm - Snapdragon 665, a RAM паметта се увеличи до 4GB. Това беше и първият модел от серията, който имаше 64GB сторидж. Т

ой беше наложителен, предвид че с Nokia 5.3 се предполагаше, че ще се правят много днимки. Това беше първият модел от 5 серия. който имаше върху гърба си общо 4 -камери. Основен 13MP сензор, 5MP ултра широкоъгълен 2MP макро и 2MP дълбочинен сензор, спомагащ при снимки с "Ефект Боке". Вече можеше да се снима и видео с 4K качество. Толкова сериозни технически подобрения имаха нужда и от подобрена батерия.

Нейният заряд порасна значително до 4000mAh и вече имаше възможност за 10W бързо зареждане. Като такова зарядно вървеше в комплект със смартфона. Освен че е значително по-добър от Nokia 5.1 – 5.2 е и със значително по-ниска цена. По време на премиерата му, тя беше само 360 лева.

Да, летвата беше вдигната много високо от предишното поколение. И така очакванията за Nokia 5.4 са доста големи. Тези от вас, които следят видео ревютата на Digital.bg, сигурно вече са гледали това, в което разгледахме обстойно последният Nokia 5.4. В случай, че не сте и искате да разберете какви са подробните ни – можете да посетите линка, който сме приложили тук долу. Ако пък искате кратка версия – ето и параметрите тук.

 

Nokia 5.4 - Смартфон с красив дизайн, добри технически характеристики и ниска  цена | Digital.bg

 

Тук площта на дисплея е спаднала до 6.39", но пък вече селфи камерата е вградена в самият ляв ъгъл на дисплея в така нареченият Punch hole. Процесорът е 11nm Snapdragon 662, а RAM паметта е цели 6GB. Сториджът също се е увеличил до 128GB. Камерите върху гърба отново са 4, като 3 от тях са със същите параметри като тези на Nokia 5.3 - 5МР утра широкъгълна, 2МР макро и 2МР Боке. Голямото фотографско подобрение се крие в основният сензор, който е цели 48MP. Предната камера също е подобрена и има двойно по-голям мегапикселов еквивалент - 16. Параметрите на батерията и зарядното са без промяна.

И сега, след като вече познават добре предходните 3 модела на Nokia 5 е време да ви запознаем с цената на последният Nokia 5.4, който е първият модел на серията, в който има само технически подобрения и определено има всички предпоставки бързо да се превърне в един от най-продаваните модели в класа си.

 

Най-ниската цена на Nokia 5.4 в България

При всичките тези ъпгрейди би било малко нахално да изкаме още по-ниска цена от тази на Nokia 5.3 и наистина Nokia 5.4 е по-скъп. Но не прекалено, защото в свободна продажба той се продава за точно толкова колкото струваше и Nokia 5.1 - 400 лева. Моделът обаче е наличен и в портфолиото на два от родните телекоми. Въс Виваком с двугодишен договор с план Smart U (51.99лв/мес), цената спада до 130 лева. При Теленор пък с план Тотал+ 52,99 за същият период от време, цената е 170 лева.