WhatsApp е едно от най-популярните мобилни приложения за комуникация, което днес се използва от над 1 млрд. души по цял свят. Компанията, която го разработва е създадена от Ян Кум и Браян Ектън преди осем години. За много кратко време WhatsApp се превръща в хит сред потребителите, което в крайна сметка накара Facebook да платят $19 млрд. за да купят приложението. Сделката се реализира през февруари 2014г. Първоначално има годишна такса от $0.99 за използването на WhatsApp, но тя вече е премахната.

 

Интересен факт е, че Браян Ектън е кандидатствал за работа, както в Twitter, така и във Facebook. След като получава отказ и от двете компании той решава да започне собствен проект, който води до създаването на WhatsApp. Браян Ектън и Ян Кум преди това работят заедно в Yahoo. Тяхното ползотворно партньорство скоро ще бъде прекратено, тъй като Браян Ектън oфициално обяви, че планира да напусне компанията, информира Reuters. 

 

Информацията бе потвърдена лично от него във Facebook и разкрива, че Ектън иска да стартира нова бизнес инициатива. Все още не знаем каква е идеята му и дали не планира да разработи друго мобилно приложение. Оттеглянето му ще сложи край на едно от най-интересните партньорства в технологичната индустрия от последните години. Разбира се винаги остава варианта Браян Ектън да покани Ян Кум в новия си проект и заедно да се опитат да повторят успеха на WhatsApp.

 

Вижте защо WhatsApp спират поддръжката за по-старите операционни системи за смартфони