Популярността на криптовалутите се увеличи неимоверно през последните месеци, като най-добър пример за това е цената на биткойн. Все повече хора инвестират в купуването на мощен хардуер, с който да генерират виртуална валута. Тази тенденция ще се задълбочи и през настоящата година. Едва ли е изненадващо, че всичко това привлече интереса на технологичен гигант от ранга на Samsung. Компанията официално потвърди, че започва да произвежда процесори за генериране на криптовалута, предаде TechCrunch.

 

Компанията вече разработва ASIC чипове необходими за този процес и скоро ще започне да ги произвежда в масови количества. Samsung виждат голям потенциал в криптовалутите като солиден източник на приходи. В момента този пазарен сегмент се доминира от китайските брандове Canaan Creative и Bitmain, които си партнират с TSMC в създаването на ASIC процесори. Според данните TSMC генерират от тази дейност приблизително $350-$400 млн. на тримесечие.

 

Навлизането на Samsung в този пазарен сегмент със сигурност ще изостри конкуренцията и може да доведе до понижаването на крайната цена на ASIC чиповете. Все още не знаем дали Samsung ще произвеждат подобни архитектури за други компании, които нямат нужния ресурс или ще създадат изцяло нов бранд, с който да ги промотират. В заключение ще отбележим, че Samsung са генерирали $69 млрд. от продажбата на процесори в глобален мащаб през 2017г.

 

Вижте електричеството нужно за генериране на биткойни надхвърля годишната консумация на 159 държави