Samsung официално потвърдиха, че са готови да стартират масовото производство на 12GB LPDDR4X модули, които ще се използват от следващото поколение смартфони. По всичко личи, че първият модел, който ще работи с новите чипове е Galaxy S10+ Performance Edition. Това е най-скъпата конфигурация на смартфона, която има 12GB RAM и 1 терабайт памет. Няма да е изненадващо, ако новата генерация DRAM памет намери място и в очакваната версия на смартфона, която ще поддържа 5G мрежи.

 

Корейският гигант ще позволи и на другите производители на устройства с Android да използват 12GB LPDDR4X модулите в бъдещите си продукти. Samsung също така смятат, че този хардуер е подходящо решение и за предстоящата вълна смартфони с гъвкави дисплеи, които ще видим в следващите месеци. Само преди няколко години флагманите имаха 1GB или 2GB RAM, което бе напълно достатъчно да задоволи нуждите на потребителите. Ето, че днес смартфоните вече имат толкова оперативна памет, колкото лаптопите.

 

Модулите са произведени с 10-нанометрова технология и осигуряват скорост за трансфер на данни от 34.1GBps, но това не се отразява на консумацията на енергия. Увеличаването на капацитета на RAM паметта е важно не само заради по-мощния хардуер на устройствата, но и заради все по-големия им брой камери. Видео клиповете с висока резолюция и ефектите с изкуствен интелект изискват оптимална производителност, което може да се каже също за големите дисплеи и поддръжката за 5G технологията.

 

Oще от Digital: Очаква се 10% спад в цените на DRAM паметта през първото тримесечие на 2019г.