Вижте още: Samsung SSD 860 EVO - Монтиране в лаптоп и десктоп компютър

 

Ако преди години една снимка беше средно с размер от 1MB, то днес снимките които правим със смартфоните си са между 5 и 10MB, а качествените фотографии направени с DSLR фотоапарати са около 25MB. Също така вече работим с 4K видео и сериозни графични програми, а всичко това автоматично увеличава обема на вградената памет от която имаме нужда в лаптопите и настолните си компютри.

 

 

HARD дисковете са прекалено бавен и не толкова надежден вариант, но пък от друга страна SSD-тата ни предоставят прекалено малки обеми. Всъщност по-точното време тук е минало „предоставяха” или все още предоставят, но не и при Samsung. Това на екраните ви е новата 860 EVO SSD V-NAND серия. При нея освен базовият обем памет от 250GB който тестваме в това свое видео ревю, можете да се възползвате още от 500GB, 1, 2 и дори рекордните 4TB. Това е пространство върху което без проблем можете да поберете между 80-90 4K филма за Blue Ray или 1 398 101 снимки направени в стандартен режим със смартфона Samsung Galaxy S8+.

Доста сериозни цифри. Но при едно SSD освен обема вградена памет, потребителите се интересуват и от скоростите за пренос на данни. Samsung 860 EVO постига до 550MB/s скорост на четене и до 520MB/s скорост на запис. Тук за вас ще направим един нагледен тест в който в един фолдър сме събрали 5 филма с общ обем около 6GB. За да можете да направите реална съпоставка, ще извършим същата операция и с HARD диск.

 

 

Чисто статистически Samsung 860 EVO има до шест пъти по-дълга и устойчива производителност в сравнение с предишната серия 850. Преимуществото идва благодарение на подобрената технология Intelligent TurboWrite

 

В този ред на мисли, при 860 EVO, Samsung дават 5 години гаранция на SSD-то с до 2400 TBW в зависимост от капацитета на диска. Това само по себе си е достатъчно голяма заявка за високото качество на продукта който вече се предлага в търговската мрежа в България с цени стартиращи от около 210лв. за 250GB вариант който тестваме тук.

 

Още от Digital: Samsung представиха първия SSD диск с капацитет от 30TB