Samsung успяха да прекъснат доминацията на Intel, които от десетилетия са най-големия производител на полупроводници в света. Корейският гигант се позиционира на първата позиция и благодарение на високите продажби на DRAM памет успява да увеличи дистанцията пред своя конкурент през 2018г. Анализаторите от Gartner, обаче смятат, че ситуацията ще се промени в следващите месеци, когато Intel постепенно ще възстановяват загубените си позиции и ще успеят отново да възвърнат лидерската си позиция в този сегмент. 

 

Любопитен факт е, че 88% от приходите на Samsung идват от продажбата на памет модули. От Gartner, обаче смятат, че това предимство на компанията пред Intel ще има единствено краткосрочен характер. Прогнозите им са, че не се забелязват тенденции Samsung да променят своя бизнес модел, съобразно динамичната обстановка в пазара на полупроводници. Фактор, който най-вероятно ще коства лидерската им позиция в този пазарен сегмент още преди края на настоящата година, съобщава Digitimes.


 

Конкретните данни разкриват, че пазара на полупроводници е генерирал приходи от внушителните $474.6 млрд. през 2018г. Това е увеличение от 12.5%, в сравнение с резултатите отчетени година по-рано. Очакваният спад в продажбите на DRAM памет вероятно ще доведе до забавяне на цялата индустрия и ще редуцира значително пазарния дял на Samsung. Въпреки проблемите с 10-нанометровите си процесори от Intel постепенно ще заемат първото място и отново ще са най-големия производител на полупроводници.

 

Още от Digital: Учени от MIT създадоха нова техника за производство на полупроводници от графен