Водещите производители заключват хардуера на смартфоните си по такъв начин, че устройствата да не могат да приемат FM радио сигнали, дори ако са способни да го правят. Вместо това се налага потребителите да стриймват предаванията, които искат. Samsung планират да променят ситуацията и да отключат FM чипа в предстоящите си смартфони с Android. По този начин собствениците ще могат да стартират FM радио от популярни приложения като NextRadio, за да се свързват към околни радио станции.

 

Отключването на този чип означава че смартфоните ще консумират много по-малко мобилен интернет, което ще допринесе за по-дълъг живот на батерията. Samsung не е единствената компания, която работи над тази идея, тъй като и други производители като LG, Motorola и Alcatel също искат да предложат подобна функционалност на своите потребители, предаде Mashable. Все още не знаем точно кои устройства на Samsung ще имат отключени FM чипове, но вероятно Galaxy S9 ще е един от тях.

 

Трябва да отбележим, че тази функция първоначално ще е достъпна за смартфоните Galaxy в САЩ и Канада. Samsung се нуждаят от повече време, за да отключат FM чиповете на своите смартфони в държавите от европейския континент. Все пак желанието им да предложат подобна функционалност е поредната причина да обмислите възможността да си купите смартфон Galaxy. В заключение ще отбележим, че Apple категорично отхвърлиха идеята новите модели на iPhone да имат отключени FM чипове.

 

Вижте как да активираме скрития FM тунер в смартфон с Android