Samsung представиха официално новия си SSD диск, който е базиран на NVMe технологията и разполага с 8TB. Това автоматично го превръща в модела с най-голям капацитет в този пазарен сегмент. Въпреки голямото количество вградена памет не е направен никакъв компромис с размерите, тъй като SSD-то е с големина от 11х3.05 сантиметра. По този начин може да намери приложение в ултратънките лаптопи на пазара и някои малки центрове за данни. 

 

Официалните данни разкриват, че устройството всъщност предлага съчетание от 16 отделни NAND модула с капацитет от 512GB, които са подредени в 16 слоя с 3-битови V-NAND чипове. Именно така се постига крайния ефект от 8TB, информира Engadget. Според официалните данни предимствата на SSD-тата създадени по този начин включват три пъти по-добра плътност, в сравнение със сегашната сървърна инфраструктура в индустрията. Така ще се гарантират 576TB памет в 2U Rаck сървърите. 

 

Новата серия SSD-та се отличава със скорост за четена на информация от 3100МВps и 2000МВpс за запис на данни. За сравнение това е между три и пъти по-висока стойност спрямо възможностите на сегашните SATA SSD конфигурации. Бъдещите собственици на центрове за данни ще могат да достигнат максимална производителност от над 1 млн. операции в секунда в 2U Rack сървърите. Продажбите стартират до края на годината. 

 

Oще от Digital: Нова технология ще доведе до създаването на SSD дискове с 40 терабайта памет