Световната епидемия от Covid-19 вече нанесе внушителни икономически щети на стотици държави и продължава да създава множество организационни, социални и здравни проблеми за населението. Едва ли има бизнес сфера, която да не е засегната от коронавируса и в голяма степен това важи за технологичния сектор. Един от най-големите производители в IT индустрията е Samsung, които също очакват нормалните им операции да бъдат сериозно засегнати от пандемията с Covid-19. Компанията дори понижи първоначалните си прогнози за негативния ефект върху бизнеса им.

 

Корейският производител очаква продажбите на смартфони в дългосрочен план да бъдат по-ниски от предварителните очаквания заради специфичната ситуация. Мерките за социално дистанциране и изолация правят почти невъзможно стандартното купуване на устройство за много хора по цял свят. Единственият вариант да си поръчате нов смартфон е онлайн, но приоритетите на повечето производители всъщност са съвсем различни. Положителна тенденция ще бъдат устройствата с 5G технологията, които ще накарат доста хора да бъдат по-активни въпреки настоящите ограничения.

 

Samsung смятат, че заради Covid-19 това ще се случи с много по-бавни темпове от първоначалните очаквания. Успоредно с това компанията се надява да се увеличи търсенето в сферата на центровете за данни и мрежовото оборудване. Въпреки понижените прогнози от Samsung се надяват тези две пазарни ниши да им позволят да компенсират негативните трендове в цялата индустрия. В заключение ще отбележим, че кризата с коронавируса не се очаква да се отрази на бизнеса с полупроводници на компанията през 2020г.

 

Още от Digital: Кой е новият шеф на бизнеса със смартфони на Samsung