Биометричните технологии са предпочитан метод за отключване на смартфоните от потребителите. Последното поколение модели на компаниите предлагат иновации като скенери за ириса на очите и разпознаване на лицата. Използването на тези модерни методи свежда до минимум възможността друг човек да си осигури достъп до личните данни, които пазите в устройството. Apple стана първата компания, която предложи система за 3D разпознаване на лицата с премиерата на FaceID в iPhone X.

 

В интернет се появиха данни, разкриващи, че Samsung също са патентовали подобна технология и планират да я използват в Galaxy S10. Информацията бе публикувана от CNet и според нея от компанията работят над тази концепция от поне четири години. Системата на Samsung включва комбинация от 3D сканиране на лицето и разпознаване на ириса на очите. Голямото предимство на този метод е, че е оптимизиран да работи вечер при пълен мрак или при липса на слаба светлина в помещението. 

 

 

Самият патент описва няколко различни функционалности на системата като следете на очите и движението на потребителите, опция за нощно виждане и 3D картографиране в реално време. Интеграцията към реални устройства ще изисква добавянето на два нови хардуерни компонента в предната част на смартфоните: биометрична камера и сензор за инфрачервена светлина. Най-вероятно е Samsung Galaxy S10 да е първия модел с тази технология на компанията.

 

Още от Digital: Kaкво трябва да знаем за технологията за разпознаване на лица в смартфоните