Със сигурност сред вас има доста фенове на гейминга, които ще оценят подобаващо най-новият геймърски монитор на Samsung. В повечето случаи, когато кажем, че ще ви покажем монитор, очакванията ви са за нещо скучно – стандартен дизайн, размер на дисплея, резолюция, някоя и друга екстра и това е, ревюто свърши.

Тук обаче сценарият е коренно различен, защото ще ви покажем един от най-добрите геймърски монитори, които някога сме виждали. Уважаеми дами и господа - Samsung Odyssey G9.

Дори самото му наименование подсказва, че този монитор е необикновен.Новият Odyssey има две основни версии - G7 и G9. Казахме "основни", защото по-малкият и респективно по-евтин G7 има варианти с 27" и с 32" диагонал на дисплея. Но те не са толкова впечатляващи, истински фурор предизвика флагманът на серията - Odyssey G9.

 

 

Мониторът, който е с внушителни размери има красив огледално бял корпус с небесно сини елементи и определено прилича на нещо, което е дошло от бъдещето или е от оборудването на космически кораб.

 

 

Дисплеят е Curved 1000R, който благодарение на извитата си форма увеличава значително зрителното поле, в сравнение със стандартните плоски монитори. Така играчът се превръща в част от играта, а не в страничен наблюдател.

106-градусовата гледка е съпоставима с усещането на игра с шлем за виртуална реалност, но без да има неприятните му странични ефекти, които всички знаем достатъчно добре. Дисплеят е с огромна зрителна площ от цели 49", ако го разделим по средата, това се равнява на два абсолютно самостоятелни  27" дисплея. Правим това пояснение, защото много геймъри гонят именно този ефект, като поставят успоредно два монитора. Това линейно разпределени със съотношение 32:9, прави Odyssey G9 много подходящ и за работа с различни графични приложения, програми за фото и видео монтаж.

 

 

Технологията на дисплея е QLED, което гарантира максимално реалистични цветове и детайли. Odyssey G9 има DCI-P3 95%. Ако сте играли на дисплей с QHD резолюция и сте останали впечатление, това вече вероятно ще спре дъха ви. Новият геймърски монитор на Samsung има DQHD резолюция. Абревиатура зад която стои резолюция от цели 5120х1 440 пиксела.

Реално всеки от споменатите самостоятелни 27“ монитори, които са съчетани в Odyssey G9 е с QHD резолюция. Тоест “D”QHD, означава Double. Samsung обаче не са доайени в тази резолюция при монитор. Още през 2019 година, една друга южнокорейска компания показа такъв модел с реципрочен размер на извития екран и резолюция – LG 49WL95C-W.

В параметрите на Samsung Odyssey G9, намираме още някои интересни, като например наличието на HDR1000, стандарт който предоставя много детайлно изживяване. При игра на тъмни сцени пък от помощ е максимална яркост, достигаща цели 1 000cd/m².

 

 

При игра на динамични игри имате още едно преимущество и това е бързото време за реакция от едва 1мс. което в комбинация с 240Hz честота на опресняване е съпоставимо с движението на обекти което виждат очите ни около нас, а не пресъздавано от монитор. Съвсем очаквано, мониторът поддържа и NVIDIA G-SYNC, която значително изравнява движението в играта, когато образът генериран от компютъра, достига до монитора.  

 

Ако вече не сте го направили – препоръчваме ви да изгледате видеото, което сме приложили над тази статия. Там най-добре и нагледно ще видите как работят всички екстри, които ви изброихме до тук. Като ще видите и съпоставка на подобренията, спрямо предишните поколения монитори.

 

Още от Digital.bg: Геймърските смартфони ще имат Qualcomm Snapdragon 875 процесор и ще поддържат 100W бързо зареждане през 2021г.

 

Музика: Bensound.com