Samsung представиха официално нов камера сензор за смартфони с името ISOCELL GN2, който поддържа 50-мегапикселова резолюция и няколко интересни технологии. Големината на сензора е 1.4 микрометра и осигурява иновации като Dual Pixel Pro, подобрени HDR алгоритми и Smart ISO Pro функционалност.

ISOCELL GN2 е първата камера за смартфони с технологията Dual Pixel Pro, която обещава най-добрия автофокус в индустрията. Само въпрос на време е смартфоните Samsung Galaxy да се възползват от предимствата, които предлага новия модул на Samsung. Най-интересната характеристика е технологията за фазово разпознаване, която се използва и от Canon.

Интеграцията на Dual Pixel Pro ще гарантира, че всеки сензорен пиксел е разделен вертикално на два фотодиода. Тази структура позволява по-бързо изчисляване на фокуса, тъй като приемат светлината от по-различни ъгли. Технологията Dual Pixel Pro фокусира мигновено при всяко изместване на лъчите и увеличава скоростта на автофокус без да влияе на работата на сензора, съобщава Engadget.

 

 

На практика всеки пиксел на ISOCELL GN2 се използва за автофокус, което подобрява значително AF показателите на камера модула. Това е съществена разлика от конвенционалните Phase-Detect системи, при които много по-малко пиксели фокусират и респективно лимитира възможностите им.

Диагоналното разделение на пикселите предоставя опция за сравнение на светлината, която идва отгоре надолу, така и отляво надясно. Крайният резултат е по-бързо фокусиране в различни ситуации, като например когато завъртите смартфона в друга посока. По този начин Samsung отстраняват някои проблеми на PDAF системите, които възникват при хоризонтално снимане.

ISOCELL GN2 също така осигурява предимства при ситуации с ниска осветеност и улавяне на бързо движещи обекти. Новият сензор използва Four-Pixel Binning технологията за свързване на четири пиксела, която имитира възможностите на по-голям пиксел с размер от 2.8 микрометра. Интелигентен режим комбинира три 50MP снимки в едно 100МР изображение, което предоставя още по-вече детайли.

Maсовото производство вече е стартирало, като устройствата с ISOCELL GN2 ще могат да снимат 4K видео със скорост от 120 кадъра в секунда.

 

Още от Digital: Samsung ще представят 200-мегапикселова камера за смартфони до края на 2021г.