Една от отличителните черти на смартфоните на Samsung винаги е бил софтуерът им. Корейската компания полага много усилия, за да персонализира и подобри устройствата си и да предложи на потребителите повече възможности спрямо стандартния Android. Понякога това води и до дилеми, като например кой мобилен браузър да изберем – Google Chrome или вградения Samsung Internet. AndroidPolice помага в да направим дози избор.

Chrome е инсталиран на практически всички Android смартфони по дефиниция. Samsung добавя и собствения си браузър, който от години е част от смартфоните на компанията. И ако първоначално не беше от най-ефикасните, то днес той е доста по-усъвършенстван.

 

Специални възможности

Samsung Internet е браузър, който има някои дребни, но отличителни черти и възможности. Една от тях е по-различният интерфейс, който има по-удобно разположение на бутоните за управление. Те са в долната част на екрана, което е по-лесно за работа с една ръка и на модел с голям дисплей. Освен това браузърът на Samsung дава повече възможности за персонализация, извеждане на преки пътища до избрани функции и др. Все неща, които Chrome не може.

 

 

Samsung Internet има и вградена система за блокиране на реклами. Тя се активира по желание. Процесът на конфигурация е по-бърз и лесен от този на Chrome.

 

 

Браузърът на Samsungс също разполага с режим за поверително сърфиране. При това Secret mode има повече възможности от Incognito mode на Chrome. Сред тях е подобрена система за блокиране на тракери, биометрично заключване на функции, за да не могат сайтовете да ги използват и др.

 

 

По-трудно синхронизиране

Една от силните страни на Chrome е лесното синхронизиране на пароли, потребителски имена и сайтове. Браузърът на Samsung има известни трудности с това, като трябва да се използва допълнителен мениджър на пароли, за да може да се използва функцията за въвеждане на имена и пароли в сайтовете.

Chrome също така се справя по-добре с прехвърлянето и синхронизирането на отметките и запаметените страници между платформите. Това става лесно чрез всеки браузър на Chrome, независимо от платформата. Samsung Internet е наличен само за Android, затова прехвърлянето на отметки става чрез допълнителни плъгини и инсталации.

Chrome разполага и с вграден олекотен режим. Той пести мобилен трафик, когато това е възможно. Samsung Internet не разполага с такъв режим.

 

По-умен от очакваното

Samsung Internet има и доста други полезни функции. Например да не пуска автоматично видеоклиповете в сайтовете, има режим за повече контрол над видеото, скенер за QR кодове и др. Сред допълнителните настройки е още скриване или преместване на лентата за скрола в ляво, слагане на табовете под лентата с адреси и др. Накратко, има доста повече възможности за персонализация, спрямо Chrome.

 

 

Търсачката по подразбиране на Samsung Internet е Google, но може да бъде сменена лесно от настройките. Поддържат се още DuckDuckGo, Bing, Baidu, Yahoo!Xtra. Има и опция за добавяне на още търсачки според желанието на потребителя.

Тъй като Samsung Internet е дело на корейската компания за собствените ѝ устройства, той е и много добре оптимизиран за тях. Това позволява на браузъра да работи бързо и стабилно, като се справя по-добре дори и от Chrome в някои ситуации.

Разбира се, някои потребители може да сметнат, че възможностите на Samsung Internet са твърде много. Те може да предпочетат по-семплия Chrome и няма да сбъркат. Накратко и двата браузъра вече са доста развити и предлагат много добро потребителско изживяване. Въпрос на лична преценка на потребителя е стилът на кой от двата браузъра ще му хареса повече. И двата със сигунрност имат много какво да предложат и си струва да бъдат разгледани.