Вече ви информирахме, че Samsung ще произвеждат 6-нанометрови процесори за смартфони през 2019г. Това е част от амбициозния план да се превърнат в първата компания, която да премине границатa от 5 нанометра. Преминаването към подобни технологии е много важно, тъй като не само ще увеличи скоростта на работа, но удължава живота на батерията и намалява размерите. За сравнение сегашните процесори от висок клас като Qualcomm Snapdragon 845 са произведени с 10-нанометров процес.

 

Samsung ще са готови със собствена 5 или дори 4-нанометрова технология още до края на десетилетието, предаде AndroidAuthority. Данните разкриват, че TSMC също са близо до създаването на първите подобни процесори за смартфони. Tук е момента да отбележим, че в момента около 60% от мобилните процесори се произвеждат от TSMC, докато Samsung имат едва 10% пазарен дял. Корейския гигант се очаква да разшири позициите си до 25% в следващите пет години.

 

Основната причина ще е преминаването към усъвършенствана 7-нанометрова технология през 2018г. Това ще позволи на Samsung постепенно да преминат към 4-нанометрови процесори, което може да се случи още през 2020г. Конкуренцията между Samsung и TSMC ще продължи да е доста ожесточена, но това ще направи смартфоните по-бързи и по-добри. Времето ще покаже коя от двете компании ще спечели надпреварата в създаването на първия 4-нанометров процесор в света.

 

Вижте Samsung ще произвеждат сами графичните процесори за смартфоните Galaxy