Вижте още: Брониран Смартфон - Samsung Galaxy Xcover 4

 

Това на екраните ви е Samsung Galaxy Xcover 4, най-новият брониран смартфон който от броени дни се предлага на българският пазар. След като вече в първата част на видео ревюто което му посветихме ви запознахме подробно с визията и устойчивостта му на външни въздействие, време е да надникнем и какво се крие в хардуера на Xcover 4, защото в това отношение сме леко резервирани, предвид, че цената на смартфона е малко над 400лв.

 

Дисплей

Ще започнем от дисплея. Той е с 5” диагонал и резолюция 1280х720 пиксела. По-този начин той се превръща в най-големият Galaxy Xcover до този момент. Тримата му предшественици преди това са 3.65", 4" и 4.5", като при последните два резолюцията беше откровено недостатъчна 800х480 пиксела.

 

 

При Xcover 4 плътността на пикселите за 1” е 294ppi, с 0.0865мм размер на всяка от точките. Статистически, това не е рекордно много, но се оказва, че е напълно достатъчно за масовият потребител. А и Full HD дисплей би довел не само до по-висока цена, но и до забавяне на процесора който ще разгледаме след малко и до повишаване консумацията на електроенергия. А съгласете се, че целта на един сървайвър смартфон е да може да издържа много време, без да имате наблизо контакт. По същата причина, резолюцията на Самсунга е идентична с тази на прекият му конкурент в лицето на Cat S60. А той струва цели 1300лв, което забележете е над три пъти повече от цената на новият Xcover.

 

 

Реално ако трябва да търсим близък като цена модел на CaterPillar, то това по-скоро би бил Cat S40, макар че отново е по-скъп със 100-тина лева. Яркостта на дисплея при Xcover 4 е висока, което автоматично влияе добре на видимостта му под директно насочена светлина. Съвсем очаквано повърхността на екрана е недраскаема, а дори при минусови температури ще можете да работите безпроблемни с тъчскрийна с ръкавици, защото е налично и олеофобно покритие.

 

Хардуер

Интересно е да се отбележи, че на повечето места в интернет където се говори за хардуера на Xcover 4, за централният процесор се споменава само, че е 4-ядрен с 1.4GHz тактова честота. Случайност ли е това или не? И да и не! Exynos 7570 не е сред най-популярните процесори които можете да срещнете днес на пазара. Той се използва само при още един смартфон на Samsung и това е Galaxy J5 Prime. Би ни се искало тук да имахме нещо една идея по-мощно от Exynos 7, но уви. Иначе като цяло процесора се справя добре с базови задачи и няма да ви създава проблеми.

 

 

Направихме тест и с First Person Shooter-а Nova Legacy който е сравнително тежка игра. Както и сами можете да се убедите от кадрите на екраните си, тя върви достатъчно добре. Това се постига заради графичният процесор Mali T720 и наличието на по-голямо количество RAM памет - 2GB. Защото например при прекият конкурент Cat S40 независимо, че процесорът е 8-ядрен, рамта е едва 1GB.

 

 

Батерия

По-слабото 14nm CPU при Xcover 4 обаче води и до нещо положително, за което допринася и споменатият вече дисплей с по-ниска резолюция. Да – това е дългото време за автономна работа. Батерията която дава енергия на удароустойчивият смартфон на Samsung е Li-Ion акумулатор с 2800 mAh заряд.

 

 

Реално това количество е по-малко от на Cat S40, но двата телефона имат почти еднаква автономност – близо два дни комбинирана работа с едно зареждане.

 

Софтуер

В софтуерно отношение, Samsung са си свършили работата добре. Операционната система на смартфона е Android версия 7.0 Nougat.

 

Камера

При камерите качеството не е никак лошо, реално това е бронираният смартфон с най-добра камера който можем днес да намерим на пазара. Основният 13 MP сензор с автоматичен фокус и апертура f/1.9, прави осезаемо по-добри снимки дори от далеч по-скъпият Cat S60. Това са тестови кадри които направихме специално за вас. Един от тях е реализиран с помощта на предната селфи камера. Тя е 5 MP с бленда f/2.2.

 

 

Samsung Galaxy S8 Active

Както вече споменахме, Xcover 4 е бюджетен брониран смартфон, така че съвсем очаквано не е с най-добрите технически характеристики които можете да представите. Ако искате едновременно да имате супер мощен и здрав телефон, Samsung са се погрижили и за вас. През лятото на 2016г. те представиха Galaxy S7 Active който обаче малко се забави със старта на продажбите си и все още е доста актуален. Истината обаче е, че вече с нетърпение очакваме новият S8 Active, който вече трябва да е извънземен.