Вижте още: Oukitel U18 - Смартфон с красив дизайн и запомнящ се дисплей

 

Уважаеми дами и господа, Digital.bg има удоволствието да е първата и единствена българска медия която ви показва във видео ревю няколко минути след световната им премиера двата нови флагмана на Samsung – Galaxy S9 и S9+.

 

Син и черен Samsung Galaxy S9+ и Galaxy S9

 

Двата модела, както и при предходното поколение S8 и S8+ са изградени на една и съща база, като при по-големият има няколко надграждания върху които ще акцентираме тук. Явно тази година Южно Корейските дизайнери ще следват политиката на Apple в последните няколко поколения на iPhone. Като дизайн, S9 няма някаква съществена промяна спрямо предшественика си.

 

 

Samsung използвали същият безрамков дизайн който в последната година се превърна в тренд и много други марки започнаха да копират при смартфоните си. Така, че и липсата на голяма промяна във визията на S9 няма да отчетем като минус. Като размери S9 и S9+ са една идея по-малки от S8 и S8+, но пък са по-дебели и по-тежки. 

Ето и една нагледна съпоставка (S9 147.7/68.7/8.5мм 163гр VS S8 148.9/68.1/8мм 155гр)     (S9+ 158.1/73.8/8.5мм 189гр VS S8+ 159.5/73.4/8.1мм 173гр)

 

 

Цветовете на новите модели са променени и отново са ефектни. Обратно на очакванията на всички които предполагаха, че S9 ще има матиран корпус – новият топ модел отново е гланциран до огледалност и направен от стъкло. Както виждате от кадрите на екраните си, смартфонът спокойно може да се използва като огледало.

 

 

Повърхността е много красива, но за съжаление се цапа сериозно с пръстови отпечатъци. Също минус е, че телефонът се пързаля в ръката ни, но това не е изолиран проблем на Samsung – подобен сме отбелязвали и преди при редица други съвременни флагмани със стъклен корпус. Все пак решение на проблема има и то е да сложите S9 в предпазен кейс.

 

 

Samsung предлага за него няколко ефектни разновидности, като изключително добре му приляга тази с покритие от алкантара. Освен това азиатците предлагат и специален брониран кейс с който на практика получавате почти брониран Samsung Galaxy S9 Active.

 

 

Дисплей

Новият флагман отново е водо и прахоустойчив – нивото на протекция е IP68, а дисплеят е с Gorilla Glass 5 бронирано стъкло. Размерът на дисплеите е без промяна – 5.8” и 6.2”.

 

 

Резолюцията и съотношението на страните също - 18.5:9 и 2960х1440 пиксела. Какво може да се очаква от такива дисплеи ли?! Идеално качество което със своята Curved Super AMOLED технология, Samsung за пореден път ни дават такова.

 

 

Когато обърнем с гръб телефона към нас можем да похвалим Samsung за това, че са преместили сензора за отключване с пръстов отпечатък под камерата.

 

 

Тези от вас които са гледали преди време видео ревюто ни на Galaxy S8 знаят, че тама това беше отбелязано като основен минус. Овен, че имат аудио жак, S9 и S9+ имат и много силно стерео озвучение Harman с dolby функция която определено успя да ни впечатли.

 

 

Това пък е новият Samsung DEX Station който разкрива още различни функционално пред смартфона.

 

 

Хардуер

При хардуера на Galaxy S9 и респективно S9+ ни очакват повече изненади. Тук ни чака 10nm, 64-bit, 8-ядрен процесор при който има 4 ядра с 2.7GHz тактова честота и още 4 с 1.7GHz. При RAM паметта обаче има разлика между S9 и S9+, при първия тя е 4GB, а при втория 6GB. Вградената памет е една и съща - 64GB или 256GB.

 

 

Новост е, че можете чрез microSD да добавите карти памет с обем до цели 400GB. Операционната система която контролира всичко това както и очаквахме е Android 8 Oreo.

 

 

Тук новост са тези специални анимирани емоджита, за които на помощ идва селфи камерата на телефона.

 

 

Камера

Да, камерите на двата нови флагмана на Samsung определено заслужават вниманието ви. Те са Super Speed Dual Pixel, като при „Plus” сензорите на гърба са два - 12MP с AF автоматичен фокус и OIS оптична стабилизация.

 

 

Камерите снимат с апертура F1.5/F2.4. Защо цифрите са две, ще разберете в специализирано фотографско видео ревю което подготвяме специално за вас.

 

 

Тук само ще издадем, че когато снимате при нищожна околна светлина…камерата се справя отлично.

 

 

При видео пък голямата новост е кадансовото снимане. Някой ще познае ли с колко кадъра в секунда S9 направи видеото в ревюто над тази статия? Предната камера на двата смартфона е еднаква - 8MP с автоматичен фокус и апертура F1.7.

 

 

Дори в този момент вече тестваме и подлагаме на какви ли не изпитания новият Samsung Galaxy S9, за да можем съвсем скоро в поредица от видео ревюта да споделим с вас повече подробности и неподправени впечатления от дисплея, хардуера, софтуера, батерията и камерите.

 

 

Ще видите нагледна съпоставка между S8 и S9, както и сравнения с други актуални флагмани като Apple iPhone X и Huawei Mate 10 Pro.