Макар 4G LTE мрежите още да навлизат масово, компаниите вече гледат към следващото поколение. Според AndroidHeadlines смартфоните Galaxy S9 на Samsung и G7 на LG ще имат модеми 5G за новите мрежи.

Какво е 5G

И двата модела на телефоните се очакват през 2018 г. Това звучи далеч, но очакванията за 5G бяха, че ще бъде на дневен ред чак към 2020 г. Въпреки това обаче технологичните компании изглежда имат други планове. Преди дни Qualcomm представи първия си модем, който поддържа 5G - Snapdragon X50. Той обаче е само проект и все още е далеч от производство.

До 2018г. МеdiaTek ще предалагат оборудване за 5G мрежи

Все пак тенденцията е ясна. Производителите искат да ускорят навлизането на 5G. Qualcomm планира да започне производство на чипа през първата половина на 2018 г., като демо бройки ще има за компаниите още следващата година. Това прави съвсем възможно за S9 и G7 да използват модема. За сега нито една от компаниите не е коментирала темата. Освен това дума имат и телекомите, които ще трябва да имат 5G мрежи, които да се възползват от модема, а тяхното изграждане може да отнеме малко повече време от година и половина.

 

Още от Digital: Водещите мобилни оператори в Европа обещаха да пуснат първите 5G мрежи до 2020г.