LG и Samsung предлагат големи телефони от висок клас с атрактивни дисплеи и специални функции. Конкуренцията между различните модели става все по-голяма, а с това и изборът става доста по-труден. Всеки модел има своите специфични особеноси, които ще определят избора според предпочитанията на потребителя. DigitalTrends показва как LG V30 и Samsung Galaxy S8 Plus се съпоставят един срещу друг.

 

Хардуерните спецификации и на двата модела са сходни. Те имат процесор Qualcomm Snapdragon 835, като S8 Plus използва и Exynos 8895 на международните пазари. Имат по 4GB RAM, 64GB памет или 128GB на някои пазари. Разполагат с множество сензори, слот за microSD карти, водоустойчиви са. Основните разлики са в малките детайли.

 

Дизайн, дисплей и издръжливост

V30 има 6-инчов дисплей със заоблени ъгли и покрива почти цялото лице на телефона. Galaxy S8 има 6.2-инчов дисплей, който е извит по страничните ръбове. V30 използва OLED дисплей с резолюция 2880х1440. S8 разчита на Super AMOLED матрица с резолюция 2960х1440. Гъстотата на пикселите е съответно 537 ppi за V30 и 529ppi за S8 Plus.

 

 

На гърба и на двата телефона има леко издадени модули за камерите. Сензорът за пръстови отпечатъци на на S8 Plus е до камерата, което го прави по-труден за достъп. Сензорът на V30 е в средата и работи и като бутон за включване. И двата модела издържат до 1.5 метра вода за 30 моинути. Заради сходния дизайн и личните предпочитания, DigitalTrends определя тази категория като равенство.

Батерия

V30 има батерия с капацитет 3300mAh, докато S8 Plus – 3500mAh. Въпреки по-голямата батерия, S8 Plus изостава малко спрямоV30 по отношение на издръжливост. И двата модела поддържат бързо зареждане, като S8 Plus презарежда батерията си напълно за 90 минути чрез технология на Samsung. V30 използва Qualcomm QuickCharge 4.0 и може да осигури около 5 часа работа с 5 минути зареждане. Все пак, заради малко по-добрия живот на батерията, V30 печели.

 

 

Камера и аудио

V30 има двойна камера на гърба. Едната е с 16МР сензор, другата – 13МР с широкоъгълен обектив. V30 има f/1.6, различни режими за снимане, включително и на 4K видео. S8 Plus разчита на единичен 12МР сензор, който е сходен с този на Galaxy S7. има f/1.7 и Dual-pixel дизайн за по-бърз автофокус. Също има и множество функции и режими, запис на 4K видео.

 

 

V30 има 5МР камера на предния панел, като тя е с широкоъгълен обектив. S8 Plus разполага с 8МР сензор на предната камера.

 

 

V30 обръща специално внимание и на феновете на музиката. Телефонът има Hi-Fi Quad DAC с аудио профили. Музиката и филмите трябва да са с по-добро звучение. Заради двойната камера, аудио опциите V30 печели и тук според DigitalTrends.

 

Софтуер

И двата модела използват Android 7 Nougat за своя операционна система, като скоро трябва да получат Android 8 Oreo. S8 Plus както винаги идва с интерфейса TouchWiz на Samsung. Към него е добавен асистентът Bixby, 10 собствени приложения на Samsung. Може да се използва и като заместител на компютър посредством станцията DeX.

 

 

V30 разчита предимно на оригиналния софутер на Android със съвсем малко визуални промени. LG все пак предлага и няколко свои приложения, включително Graphy за правене на артистични снимки, Cine Effects за ефекти при запис на клипове, приложение за редакция на снимки и видео и др. Galaxy S8 Plus печели при софтуера, заради по-голямото разнообразие от функции.

 

 

Още от Digital: Samsung Galaxy Note 8 срещу Apple iPhone 7 Plus – кой да изберем