Samsung от дълго време работят над идеята да използват технологии на AMD в бъдещите си смартфони. Партньорството между двете страни се задълбочи през последната година. Този проект се развива с бързи темпове, като още през февруари разбрахме, че Samsung ще представят смартфони с графични процесори на AMD по-рано от очакваното.

Тогава шефът на System LSI Business потвърди, че следващия флагман от серията Exynos ще има графичен процесор с технологии на AMD. Сега разбираме допълнителни детайли за предстоящите планове на Samsung. По време на Computex 2021 бе потвърдено отново, че следващия процесор Еxynos ще разполага с графичен процесор на AMD

Новият чип ще използва AMD RDNA 2 архитектурата, на която са базирани последното поколение видео карти от висок клас на компанията. Главният изпълнителен директор, д-р Лиза Су разкри още, че следващият процесор Exynos ще е базиран на Ray Tracing технологията и също така ще поддържа Variable Rate Shading, съобщава TechRadar.

 

 

Едва ли има съмнение, че наследника на Exynos 2100 ще се казва Exynos 2200. Използването на AMD GPU от последно поколение ще предостави редица предимства на потребителите. Variable Rate Shading е функция, която увеличава производителността и качеството, чрез промяна на скоростта на засенчване в различните региони на кадъра.

В същото време Ray Tracing е техника за възпроизвеждане на 3D игри, при която се генерира визуализация, чрез проследяване на пътя на светлината в пикселите и симулиране на ефектите от допира с виртуални обекти. Шефката на AMD допълни още, че повече детайли за Exynos 2200 ще научим преди края на годината.

Няма да е изненадващо, ако Samsung представят официално процесора през 2021г. Първите модели, които използват хардуера ще бъдат представителите на Samsung Galaxy S22 серията. Сътрудничеството между двете компании стартира още през 2019г. и изглежда, че най-накрая води до разработката на хардуер, който ще подобри работата на потребителите.

 

Още от Digital: Samsung Galaxy S22 Ultra 5G - Предполагаем дизайн, технически характеристики и цена (Видео)