Вече ви информирахме за най-интересните функции в Samsung Galaxy Note 8. Той има доста функции, с които да се бори с основния си конкурент – iPhone 7Plus. TechRadar показва как Note 8 се съпоставя с конкуренцията.

 

И макар  истинският конкурент на Note 8 да е iPhone 8, засега новият смартфон на Apple остава в тайна. В момента най-близкото конкурентно предложение от Apple е iPhone 7 Plus. Ето как се съпоставят двата модела.

 

Дизайн

Note 8 има извит по страничните ръбове дисплей с метална рамка. Гърбът също е метален. Дебелината на корпуса е 8.6мм, а теглото – 195 гр. Телефонът е водоустойчив на дълбочина до 1.5 метра в продължение на 30 минути.

 

 

iPhone 7 Plus също е с метален корпус с леко заоблени краища. Той има и по-голяма рамка около дисплея, като е малко по-къс и малко по-широк и по-тънък – 7.3 мм. За сметка на това е по-лек – 188 гр. За разлика от Note 8, няма 3.5мм жак за слушалки. Също така е водоустойчив, но на дълбочина до 1 метър за 30 минути.

 

 

Дисплеят

Note 8 има 6.3-инчов Super AMOLED дисплей с резолюция 1440х2960 и 521 ppi. iPhone 7 Plus има 5.5-инчов Full HD LCD дисплей с 401 ppi.

 

 

Дисплеят на Note 8 може да се използва със стилуса S Pen, а извитите ръбове позволяват персонализиране с различни опции и настройки. Дисплеят на iPhone 7 Plus поддържа 3D Touch с различен натиск на пръста.

 

 

Хардуерът

Note 8 има 8-ядрен процесор Exynos 8895 с 6GB RAM и 64GB вградена памет. Има и версии със 128GB и 256GB памет. Освен това разполага и със слот за microSD карти с капацитет до 256GB.

 

 

iPhone 7 Plus разчита на 4-ядрен процесор Apple A10 Fusion с 3GB RAM. Предлага се във версии с 32GB, 128GB и 256GB вградена памет, без слот за microSD карти.

 

 

Софтуерът

Note 8 разчита на Android 7.1.1 Nougat с допълнителни приложения и функции от Samsung. iPhone 7 Plus използва iOS 10.3.3, като и двата модела ще могат да се обновят до новите версии на съответните им платформи.

 

 

Макар iPhone 7 Plus да е с по-слаб хардуер, софтуерът на iOS винаги е бил доста добре оптимизиран, така че това да не се отразява на производителността на телефона.

 

 

Камерите

И двата телефона имат двойни камери на гърба. При Note 8 те са по 12МР, като едната е с широкоъгълен обектив и f1.7, а втората е телефото с f2.4 и възможност за двукратно оптично увеличение. И двата сензора са с оптична стабилизация и различни режими на работа, така че да се използват едновременно в различни ситуации.

 

 

iPhone 7 Plus също има двойна камера с 12МР сензори. При нея широкоъгълната е f1.8, а тази с увеличението е f2.8. Те пускат по-малко светлина до сензорите. Само широкоъгълната камера има оптична стабилизация. iPhone също предлага различни режими на работа на двете камери, за да се постигат разнообразни ефекти при снимане. Отпред Note 8 има 8МР камера с f1.7, докато iPhone 7 Plus разчита на 7МР с f2.2.

 

Батериите

Note 8 има вградена батерия с капацитет 3300mAh. Тя поддържа безжично презареждане или бързо презареждане през USB-C. iPhone 7 Plus има по-скромна батерия с капацитет 2900mAh. Освен това тя няма нито безжично, нито бързо презареждане.

 

И двата телефона се очертават като най-добрите предложения на Samsung и Apple досега. Евентуално iPhone 8 може да надскочи своя предшественик, но дали ще успее да изпревари и Note 8. Ако изборът е между Note 8 и iPhone 7 Plus, то почитателите на възможно най-новите технологии ще предпочетат предложението на Samsung. Феновете на Apple също няма да са разочаровани, макар и да имат по-малко от новите технологии. За сметка на това iPhone 7 Plus ще излезе по-евтино от Note 8.

 

Още от Digital: Nokia 8 срещу Nokia 6 срещу Nokia 5 срещу Nokia 3 – какви са разликите