Вижте още: Как снима Revo You - Тест на Камера

 

В тези студени януарски дни, горещите премиери които Digital.bg ви е подготвил продължават с пълна пара. Годината започва доста интересно, като доказателството за това твърдение е в момента на екраните ви. Този смартфон изглежда много яко, но не е флагман, беше представен от производителя си заедно с двама малко по-големия събратя и е идеалното предложение за дами и младежи. Нека не губим повече време, а започнем с представянето на съвсем новият Samsung Galaxy A3 (2017).

 

 

Спомняте си миналогодишният предшественик на модела, чието име се отличаваше само по годината в края – 2016. Той несъмнено беше с интересен дизайн, но това тук вече е нещо къде къде по-яко. Едно голямо браво на Samsung, рядко се случва в ръцете ни да попадне за тест смартфон който да не е флагман и от раз да харесаме дизайна му. Когато Samsung представиха преди време топ модела си Galaxy S7 мнооого страдахме, че той нямаше “mini” версия. Е A3 (2017) спокойно може да бъде определен за такъв и се предполага, че ще влезне в полезрението именно на феновете на Южно Корейският бранд, които искат по-малък смартфон. С размери 135.4 на 66.2 и дебелина от 7.9мм, той идеално пасва дори в по-малка ръка. Отделно заради преливката на гърба към периферията и 2.5D стъклото на дисплея, профилът изглежда още по-тънък.

 

 

Корпусът на Galaxy A3 (2017) е унибоди – тоест няма сваляем заден капак, а достъпът до картата памет и SIM става посредством игла. Нещо което много ни харесва в политиката на Samsung в последно време е, че марката прави смартфоните си влагоустойчиви. Това правило важи и за новата А-серия която е с IP68 сертификат за протекция който ви позволява потапяне във вода с дълбочина до метър и половина за не повече от 30 минути. И тъй като сега е малко студено да влезнем в басейна, решихме да тестваме телефона със сняг, към който добавяме и -17 градусов студ.

 

 

Оказва се, че A3 няма абсолютно никакви проблеми, дори след като по корпуса му се е образувал вече лед. Много телефони имат проблеми с работата на дисплея когато е мокър или покрит със сняг, този продължава да работи без отклонения. В комбинация с IP68 протекцията, Samsung са интегрирали и още една много полезна екстра, която може да предотврати тоталното разваляне на телефона ви при неправилна експлоатация. A3 (2017) има сензор за влага, който отчита кога портът за зареждане в долната част на телефона е мокър. Той ви известява със съобщение на екрана на и ви предупреждава да не включвате зарядното.

 

 

До този момент сме виждали какви ли не цветове смартфони, но тези при новата А-серия на Samsung наистин са впечатляващи. И то не само заради самите цветове, а поради факта, че в комбинация с наподобяващият стъкло заден капак, телефона изглежда наистина уникално. Ние тестваме най-универсалната черна версия, но има още розова, златиста и небесно синя. Като оцветени са не само гърба и периферията, а също така и лицевата част. Тези три цветни варината по всяка вероятност много ще се харесат на дамите.

 

 

Освен пластика и стъкло в новият Galaxy A3 има и алуминий. Той е разположен по цялата периферна част, като единствено на 4 места е прекъснат от пластмаса – там са скрити антените за Wi-Fi и 4G.

 

Fingerprint и USB Type-C 

По продължение периферията на телефона намираме три интересни неща. Първото от тях е високоговорителят, който е получил малко по-нестандартно разположение – горе в дясно. Тестовете ни с различни стилове музика показват, че звукът който възпроизвежда е доста силен и чист. А имайте предвид, че при влагоустойчивите телефони, над говорителите има специална изолираща мембрана, която леко намалява силата на звука. Следващата приятна изненада е наличието на USB Type-C порт, екстра която вече предлагат много смартфони, но от високият клас. След като го виждаме и при Galaxy A3 (2017) който е от средният ценови клас, по всичко личи, че това е бъдеща заявка новият стандарт да става все по-достъпен и масов. Същото можем да кажем и за третата интересна екстра с която разполага новият A3. Това е Fingerprint четецът на пръстови отпечатъци, който се намира в механичният Home бутон. Той работи отлично, дори когато тествахме телефона в сняг с мокри и студени пръсти.

 

 

Това не е всичко, очаквайте и втората част на видео ревюто което Digital.bg посвети на смартфона Samsung Galaxy A3 (2017). В нея ще разгледаме хардуерът му, неговите дисплей, камери и батерия. Очакват ви различни тестове и неподправени впечатления от първа ръка.