Samsung демонстрираха своя първия 5G модем за мобилни устройства на CES 2018 в началото на годината. Това се случи на закрити врати пред ограничен брой представители на медиите. Компанията сега потвърди, че е готова с финалната версия на този чип, който се казва Exynos Modem 5100. Архитектурата е съвместима с 3GPP стандартите и е първата по рода си в индустрията. Според  данните Exynos Modem 5100 ще се произвежда масово до края на 2018г. 

 

Първият 5G модем за смартфони в света e произведен с усъвършенствана 10-нанометрова технология и е съвместим с всички популярни радио честоти използвани от мобилните оператори. В това число можем да добавим и стандарти като 2G GSM/CDMA, 3G WCDMA, TD-SCDMA, HSPA и 4G LTE, което е допълнение към 6GHz mmWave спектърите, предаде официалния уеб сайт на Samsung. Toва означава, че модема на практика ще може да се използва във всички държави по цял свят. 

 

 

Oт Samsung дори твърдят, че модема ще гарантира скорост за даунлоуд от 2Gbps, като при определени настройки тази стойност може да достигне до 6Gbps. Toва е приблизително 1.7 пъти повече от предходния модем на Samsung.  Все още не знаем кой ще бъде първият смартфон на компанията, който ще се възползва от предимствата на новия 5G модем. Със сигурност това ще се превърне в една от водещите характеристики в мобилната индустрия през 2019г.

 

Още от Digital: Как 5G технологиите ще променят начина, по който откриваме информация