Успешният бизнес модел на Samsung в мобилната индустрия е свързан и с производството на много от хардуерните компоненти за устройствата Galaxy. Това предоставя по-добри възможности за агресивно позициониране на продуктите им, спрямо конкуренцията.

Samsung също така продават хардуер на други компании, включително и на Apple, като това е водещ източник на приходи за корейския гигант. Подходящ пример са AMOLED дисплеите, но също Exynos процесорите, които захранват най-мощните представители на бранда Galaxy.

Всеки нов флагман в пазара на смартфони обикновено се продава в две версии, които имат Qualcomm Snapdragon и Samsung Exynos процесори. Тази стратегия позволява на Samsung да прецизират локално премиерата на своите устройства, както и да редуцират производствените разходи.

Компанията вече работи усилено над наследник на Samsung Exynos 980 - aтрактивен процесор с поддръжка на 5G за смартфони от средния клас, който видяхме в края на миналата година. Едва ли е изненадващо, че новата архитектура ще се казва Samsung Exynos 1080, съобщава AndroidAuthority.

 

 

Все още разполагаме с оскъдни детайли за подобренията, които ни очакват. Една от съществените разлики между двата процесора е, че Exynos 1080 ще използва ARM Cortex-A78 ядрата и Mali-G78 GPU.  Toва ще гарантира по-висока производителност и с 50% по-ниска консумация на енергия.

Конкретната конфигурация на ядрата не е известна, но вероятно Samsung ще използват две Cortex-A78 ядра за най-тежките задачи и още шест с Cortex-A55 чип дизайна за останалите системни процеси. Корейският производител ще използва 5-нанометрова технология в създаването на Exynos 1080, което ще го изправи в конкуренция с Apple A14 Bionic.

Премиерата на Exynos 1080 може да стане факт още преди края на годината. По всичко личи, че Samsung ще опитат да доминират сегмента на 5G смартфони от средния клас през следващите тримесечия. Устройствата от Samsung Galaxy A серията имат ключово значение за Samsung и изглежда този тренд ще продължи и през 2021г.

 

Oще от Digital: Samsung Exynos 1000 може да е по-бърз от Qualcomm Snapdragon 875