Разнообразното портфолио от устройства във всички ценови класове, акцента върху по-добрите камери и поддръжката за 5G са основните приоритети за Samsung. Корейският производител продължава да доминира индустрията въпреки сериозната конкуренция основно на Huawei. Вече ви информирахме, че премиерата на Samsung Galaxy S21 ще е през януари.

Това решение измества представянето с няколко седмици и се очаква да е предпоставка за солидни продажби на новите флагмани. Oт компанията проявяват голям интерес и към устройствата от средния и бюджетния клас, които са ключови за стратегията им на пазара. Само преди няколко седмици разбрахме за съществуването на Samsung Exynos 1080, като процесора сега бе представен официално.

Aрхитектурата се възползва от предимствaта на 5-нанометровата EUV технология на Samsung, която гарантира по-висока производителност и оптимизация на енергията. Samsung Exynos 1080 предлага съчетание между четири ядра ARM Cortex-A78 с работна честота от 2.6GHz, като едно от тях оперира на 2.8GHz. Останалите четири ядра са CorteX-A55 и работят на 2GHz, съобщава SamMobile.

 

 

Компанията обещава с 50% по-бърза скорост на работа от предходното поколение процесори от серията, както и двойно подобрение на Multi-Core производителността. Графичният чип е Mali-G78 MP10 GPU, който демонстрира сходни резултати с възможностите на Exynos 990, който се използва от Galaxy Note 20 Ultra.

Бъдещите смартфони с Exynos 1080 ще могат да имат Full HD+ дисплеи с честота за опресняване на кадрите от 144Hz или QHD+ екрани с 90Hz. Специален режим с името Amigo следи в реално време скоростта и оптимизира времето за зареждане на съдържание с около 10%. Това е първият мобилен процесор с интегриран 5G модем на Samsung.

Новият процесор има специализирано звено за изкуствен интелект с максимална изчислителна производителност от 5.7 TOPS. Другите характеристики на Samsung Exynos 1080 включват LPDDR5 RAM, UFS 3.1 памет, поддръжка за Bluetooth 5.2, Dual-Band Wi-Fi 6, sub-6GHz и 5G mmWave мрежи.

Първите устройства със Samsung Exynos 1080 ще са достъпни за потребителите в началото на следващата година.

 

Още от Digital: Samsung разработват Exynos процесори за компютри с Windows