Популярната услуга за стриймване на музика се озова в центъра на съдебен спор, който може да доведе до сериозни финансови загуби. Spotify са обвинени, че ежедневно пускат на своите потребители хиляди парчета на изпълнителни като Tom Petty, Neil Young и The Doors без да имат необходимото разрешение. След като двете страни не успяват да се споразумеят от Wixen Music Publishing завеждат дело срещу Spotify във федерален съд в Калифорния, предаде CNet. 

 

Компанията иска обезщетение в размер на $1.6 млрд. заради стриймването на десетки песни от каталога им без наличието на съответния лиценз или компенсация за изпълнителите. Spotify вече са сключили подобни споразумения с водещите звукозаписни компании, за да избегнат създаването на подобни конфликти. Wixen Music Publishing са сигурни, че популярната услуга не разполага с лиценз за песните на гореизброените изпълнители и трябва да бъде глобена за нарушаване на интелектуална собственост.

 

Wixen Music Publishing твърдят, че компенсацията от $1.6 млрд. е съобразена с приходите, които Spotify генерира от стриймване на музика. Припомняме ви, че в момента услугата разполага с над 60 млн. активни потребители, а бизнеса им се оценява на около $20 млрд. Spotify поне засега не са коментирали публично обвиненията на Wixen Music Publishing. Само преди няколко месеца компанията бе принудена да плати $43 млн. за подобни обвинения на автори на песни, но този път сумата е осезаемо по-голяма.

 

Вижте Spotify вече има два пъти повече абонати от Аpple Music