Използването на инкогнито режима във водещите уеб браузъри е подходящ начин да запазите в анонимност данните за сърфирането ви в интернет. Това е подходящо, когато използвате чужд компютър или споделяте устройство с друг човек. 

Независимо от причината всеки от нас му се случва често да търси информация онлайн, докато сa aктивирали режима за анонимно сърфиране. Колкото и да сте спокойни, обаче се оказва, че дори и тази функция не гарантира оптимална безопасност. 

 

 

Google провокира поредното обвинение към себе си, което е свързано с начина, по който събира данни за активността на потребителите, дори когато са стартирали инкогнито режима в Google Chrome. Делото е заведено във Федералния съд в Сан Хосе и също така изисква сериозна финансова санкция, която да компенсира засегнатите потребители.

Самият иск е базиран на две отделни обвинения към Google. Първото от тях е, че имаме пълен контрол над информацията споделяна с Google, докато сърфираме анонимно в интернет. 

 

 

Следващото твърдение е, че според Goоgle можем да предотвратим споделянето на информация с компанията, когато активираме инкогнито режима в Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari или Мicrosoft Edge. Двете становища са погрешни, тъй като нямаме контрол над информацията, която продължава да се синхронизира с Google, дори когато мислим, че сърфираме безопасно в интернет

Teхнологичният гигант умишлено възприема подобни действия, за да генерира приходи от реклама, чрез нелегитимно събиране на личните ни данни. От тази практика са засегнати милиони потребители всеки ден. Обвинението иска съда да разпореди глоба от поне $5000 за всеки от тях.

По този начин общата финансова санкция за Google от този казус може да достигне внушителните параметри от $5 млрд. Официалният говорител на компанията потвърди за делото и сподели, че това са безпочвени обвинения, като тепърва Google ще защитава позицията си в съда. 

 

Oще от DIgital: Как да активираме инкогнито режима в браузърите Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari и Opera