Aнтитръстовите органи на европейския континент вече наложиха няколко рекордни финансови глоби на Google. Регулаторите също така изискаха от компанията да промени начина, по който работят някои от приложенията им на територията на ЕС. Проблемите на технологичният гигант, обаче не са лимитирани единствено до Европа, тъй като Google ще трябва да отговаря и по обвинения, че следи неправомерно своите потребители.

Още през лятото трима потребители заведоха официално дело срещу Google, в което твърдят, че компанията поддържа "всеобхватен бизнес модел за проследяване"  на профилите. Стратегията им е толкова агресивна, че мониторинга над активността на потребителите продължава, дори когато сте активирали инкогнито режима на браузване.

Любопитното е, че действията на Google не са ограничени единствено до Google Chrome, но обхващат и други браузъри, като Safari. Заведеният иск предвижда финансова компенсация в размер на поне $5 млрд. Компанията смята обвиненията за неоснователни и поиска обвинението да бъде прекратено. Това обаче няма да се случи, информира TheVerge.

 

 

Oкръжният съдия Луси Кох, която разглежда казуса в щата Калифорния официално отхвърли желанието на Google. Според нея има основания за провеждане на разследване, заради факта, че компанията не е предупредила умишлено своите клиенти. Събирането на информация за активността ни в интернет при активиране на инкогнито режима не съответства на нормалните бизнес практики.

Адвокатите на Google се аргументират, че изрично информират потребителите, че инкогнито функцията в уеб браузърите не означава автоматично, че сме "невидими" в уеб пространството. Съобщението показано на екрана, когато включите инкогнито функцията съдържа текст, който съобщава, че активността ни е видима за уеб сайтовете, доставчиците на интернет и рекламните тракери от трети страни.

Мотивите изглежда не са достатъчни да убедят окръжен съдия Луси Кох, която даде зелена светлина за стартиране на съдебно дело срещу Google заради повдигнатите обвинения. Трудно е да се прогнозира как ще се развие ситуацията и дали компанията ще се наложи да плати поредната рекордна глоба заради своите бизнес практики.

 

Още от Digital: Как да използвате инкогнито режима в Google Chrome за Android